Ευρείας κλίμακας ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις αναταραχές στην Κριμαία της Ουκρανίας να βρίσκονται στο επίκεντρο των αναταραχών.

Ads

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE έχασε 1,49% στις 6.708 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 3,44% στις 9.359 μονάδες και ο γαλλικός CAC σημείωσε πτώση 2,66% στις 4.291 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 2,3% στις 330,36 μονάδες. Από τις εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη οι 575 σημείωσαν απώλειες ενώ μόνο 19 ενισχύθηκαν.

«Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρωζώνη, αν και η οικονομική εξάρτηση της Ευρώπης από τη χώρα αυτή είναι σχετικά περιορισμένη» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και ο δείκτης Dow Jones στη Νέα Υόρκη, με την πτώση να υπερβαίνει νωρίτερα τις 200 μονάδες.

Ads

Σε ιστορικό χαμηλό το ρούβλι

Με πτώση άνω του 5% άνοιξε το χρηματιστήριο της Μόσχας, με το ρούβλι να κάνει βουτιά σε ιστορικό χαμηλό. Για να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματος η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια κατά 1,5%. Σε δέσμευση πως το ρούβλι δεν θα καταρρεύσει προχώρησε μέσω του πρακτορείου Interfax, ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών. «Καταποντισμό» υπέστησαν και οι δύο βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Μόσχας, καταγράφοντας πτώση άνω του 10%.