«Έτσι είναι, γιατί πάντα έτσι ήταν». Η ιστορία, που δεν είναι καθόλου πρωτότυπη, ξεκινά  με ένα τρομακτικό ξέσπασμα βίας και μαζικής δολοφονίας. Ένα ακόμα έγκλημα συνέβη την περασμένη εβδομάδα στη Σάντα Μπάρμπαρα, στην Καλιφόρνια. Ένα έγκλημα που τροφοδοτήθηκε από μια παράλογη μανία και διαπράχθηκε με όπλα που βρίσκονταν νόμιμα στα χέρια του λάθος ανθρώπου.

Ads

Όπως κάθε φορά, στη συνέχεια ήρθε το πένθος, τα αυτοσχέδια μνημεία λουλουδιών, οι πομπές υπό το φως των κεριών, οι αγρυπνίες και οι κηδείες. Οι οικογένειες και οι φίλοι των θυμάτων βρίσκονται σε απόγνωση και διαμαρτύρονται εναντίον μιας κοινωνίας που επιτρέπει τέτοια περιστατικά. Καταδικάζουν την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA) των ΗΠΑ για την προώθηση της φιλοσοφίας της ανεξέλεγκτης διακίνησης όπλων.

Αυτή τη φορά, ξεχωρίζει η περίπτωση του Ρίτσαρντ Μαρτίνεζ, του καταβεβλημένου πατέρα που έχασε τον γιο του, Κρις, κατά τη διάρκεια της μαζικής εκτέλεσης. «Γιατί πέθανε ο Κρις;» αναρωτιέται και δίνει την απάντηση μόνος του: «Ο Κρις έχασε τη ζωή τους εξαιτίας της άνανδρης, ανεύθυνης πολιτικής της NRA. Μιλούν για τα δικαιώματα κατοχής όπλων. Τι γίνεται, όμως, με το δικαίωμα του Κρις στη ζωή;»

Η NRA ισχυρίζεται ότι δεν κάνει καμία δήλωση τις πρώτες μέρες, από σεβασμό στους νεκρούς. Στην πραγματικότητα, όμως, περιμένουν την έκδοση των εκθέσεων ώστε να μπορέσουν να χτίσουν ένα πειστικό λόγο στον οποίο θα εκφράζουν τη λύπη και το σοκ τους για το γεγονός αλλά θα είναι σε θέση να αντικρούσουν κάθε κατηγορία εναντίον της ελεύθερης κατοχής όπλων.

Ads

Όπως  αναφέρεται στο Alternet.org, ο Γουέιν Λα Πιερ, ο εκτελεστικός αντιπρόσωπος της Ένωσης, δήλωσε ότι,  «ίσως χρειαζόμαστε αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχική υγεία, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αποκτήσει όπλα και να τα μεταφέρει όπου θέλει».

Ο ρόλος της Εθνικής Ένωσης Όπλων

Και, παρόλο που όλος αυτός ο θόρυβος και οι αντιδράσεις ωθούν το κράτος στην θέσπιση νόμων που περιορίζουν τα δικαιώματα οπλοκατοχής, σχεδόν τα 2/3 των νέων νόμων χαλαρώνουν τους περιορισμούς και επεκτείνουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών όπλων.

Παρά το γεγονός ότι η Βουλή ενέκρινε μεγαλύτερα κονδύλια για την Εθνικό Ποινικό Σύστημα Ελέγχου του FBI, κάθε προσπάθεια αλλαγής των κανονισμών αντικρούεται από τα λόμπι των εταιριών όπλων. Έτσι, δεν αλλάζει τίποτα. Μέχρι την επόμενη μαζική δολοφονία.

Η όλη κατάσταση συμπυκνώνεται στο γράμμα του πρώην υποψηφίου στο Οχάιο, γνωστός ως «Τζο ο Υδραυλικός», προς τους γονείς των θυμάτων στη Σάντα Μπάρμπαρα: «Λυπάμαι που χάσατε τα παιδιά σας. Εγώ ο ίδιος έχω ένα γιο και μια κόρη και δε θα ήθελα να ζήσω ποτέ αυτό που περνάτε εσείς τώρα. Αλλά, όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό, τα νεκρά παιδιά σας δεν θα καταλύσουν τα Συνταγματικά μου δικαιώματά».

Μάλιστα, δύο ημέρες πριν από τις δολοφονίες, ο επικεφαλής λομπίστας της NRA, Κρις Κοξ, στράφηκε εναντίον μιας ομάδας γιατρών που ερευνούν και ελέγχουν την κατοχή και χρήση όπλων στην Αμερική, δηλώνοντας: «οι γιατροί γνωρίζουν ιατρική και φάρμακα, ως ομάδα, όμως, δεν έχουν καμία εξειδικευμένη γνώση των πυροβόλων όπλων ή της πολιτικής σχετικά με αυτά».

Bέβαια, όπως αναφέρει το Alternet, κάθε γιατρός που έχει περάσει ποτέ από τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων και προσπάθησε να βοηθήσει έναν θύμα πυροβολισμού, θα μπορούσε να έχει μια εξειδικευμένη γνώση των πυροβόλων όπλων. Επίσης, η NRA έχει κάνει τα πάντα για να μην πάρουν στα χέρια τους οι γιατροί τα απαραίτητα στοιχεία και έρευνες που θα χρησίμευαν στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας των όπλων.

Εις το όνομα του κέρδους

Όπως ανέφερε τον Απρίλιο το ανεξάρτητο, ερευνητικό πρακτορείο ειδήσεων ProPublica, «για σχεδόν 20 χρόνια, το Κογκρέσο είχε ωθήσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να αποστασιοποιηθεί από έρευνες βίας των πυροβόλων όπλων. Καθώς τα περιστατικά βίας πολλαπλασιάστηκαν στις αρχές του 1990, το CDC προώθησε τη χρηματοδότηση της έρευνας για τα όπλα αλλά, το 1996, υπό πίεση της Εθνικής Ένωσης Όπλων, μείωσε τη χρηματοδότηση από $ 2.7 εκατομμύρια σε μόλις 100 χιλιάδες δολάρια

Αν και ο Κοξ και οι συνεργάτες του λένε ότι ο τα όπλα χρησιμοποιούνται κυρίως για κυνήγι, σκοποβολή και ασφάλεια στο σπίτι, έρευνες αποδεικνύουν ότι ένα  όπλο στο σπίτι είναι 22 φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί για ανθρωποκτονία, αυτοκτονία, ή τραυματισμό.

Η NRA, που αυτοαποκαλείται  «οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική» λέει ότι η ελεύθερη και ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή είναι θέμα ελευθερίας. Εντούτοις, όπως αναφέρει και το Alternet, απώτερος στόχος τους είναι το κέρδος.

Ενδεικτικά, οι κατασκευαστές πυροβόλων όπλων και των πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των Remington Outdoor, Smith & Wesson, Sturm Rugar, και Olin, καταβάλλουν εκατομμύρια δολάρια στην Εθνική Ένωση Όπλων ως άμεσες συνεισφορές και ποσοστά πωλήσεων.

Σύμφωνα με μια έκθεση στις αρχές του περασμένου έτους από το Business Insider, από το 2005, η βιομηχανία όπλων και οι εταιρικοί σύμμαχοί  της έχουν δώσει  20 περίπου 52,6 $ στην NRA με τη μορφή χορηγιών.

Παράλληλα, ο Τσάρλυ Πιρς του περιοδικού Esquire σχολιάζει: «Πρόκειται για μια χώρα σε πόλεμο με τον εαυτό της εις ονόματι του κέρδους. Πρόκειται για μια χώρα σε πόλεμο με τον εαυτό της, επειδή η άρχουσα τάξη δωροδοκείται, ή δειλιάζει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πλουτίσει από τη βιομηχανία όπλων, γιατί το μόνο πράγμα που σταματά ένα κακό άνθρωπο με όπλο είναι ένας καλός άνθρωπος με όπλο, έτσι είναι εύκολο οι κακοί βγάζουν εκατομμύρια πουλώντας όπλα στους καλούς».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νομοθεσία των ΗΠΑ προωθεί μαζικά ξεσπάσματα βίας. Σε χώρες, όπως η Αυστραλία, η Αγγλία και ο Καναδάς, όπου οι νόμοι είναι πιο αυστηροί τέτοια κρούσματα είναι περιορισμένα. Όπως αναφέρει και σε άρθρο σχετικά με το φονικό στη Σάντα Μπάρμπαρα το σατυρικό blog «The Onion»: «Είναι η καθαρή απληστία που χρηματοδοτεί τη καταστροφική κουλτούρα των όπλων».

* H φωτογραφία είναι μέρος της εκστρατείας της οργάνωσης “Moms Demand Action” που προασπίζεται την ελεγχόμενη οπλοκατοχή στην Αμερική και μάχεται για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Στην φωτογραφία αναφέρεται πως το βιβλίο που κρατάει το κορίτσι στα αριστερά με το παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας απαγορεύτηκε από τα σχολεία καθώς στο καλάθι της κοκκινοσκουφίτσας υπήρχε ένα μπουκάλι με κρασί. Mπορείτε να βρείτε όλες τις δράσεις της ομάδας καθώς και νέα που αφορούν το θέμα στο προφίλ της στο Twitter: