Επτά άτομα σκοτώθηκαν στην Ίσλα Βίστα της Σάντα Μπάρμπαρα, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όταν ένοπλος που επέβαινε σε αυτοκίνητο άνοιξε πυρ κατά πολιτών. Οι αρχές κάνουν λόγο για μια προσχεδιασμένη επίθεση. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο δράστης ο οποίος δέχτηκε τα πυρά των αστυνομικών λίγο πριν χτυπήσει πάνω σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο.  Ακόμη επτά άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Ένας από τους τραυματίες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Ads

Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, σύμφωνα με το FoxNews, δήλωσε πως πρόκειται για «εκ προμελέτης μαζική δολοφονία» και χαρακτήρισε τον δράστη «άτομο ψυχικά διαταραγμένο». Πρόκειται για τον 22χρονο Έλιοτ Ρότζερ και η αστυνομία έχει στρέψει τις έρευνες σε βίντεο που είχε αναρτήσει ο ίδιος στο Youtube και στο οποίο μιλώντας στην κάμερα απειλεί πως θα σκοτώσει για εκδίκηση λόγω της απόρριψης που έχει βιώσει στη ζωή του από τις γυναίκες. «Η αυριανή θα είναι η μέρα της εκδίκησης», λέει μεταξύ άλλων ενώ κάθεται στη θέση του οδηγού ενός αυτοκινήτου.

Η επίθεση ξεκίνησε με τον Ρότζερ να φεύγει από το διαμέρισμά του μαχαιρώνοντας επανειλημμένα τρεις άνδρες. Στη συνέχεια πήρε το αυτοκίνητό του και ξεκίνησε την δολοφονική του πορεία. Πρώτα πυροβόλησε κατά τριών γυναικών που βρίσκονταν στο δρόμο, σκοτώνοντας δύο από αυτές, ηλικίας 19 και 22 ετών. Επόμενο θύμα του ήταν ένας 20χρονος φοιτήτης που επίσης βρέθηκε στο δρόμο του. Ακολούθησε καταδίωξη από την αστυνομία και ανταλλαγή πυρών, ενώ ο Ρότζερ συνέχιζε να ρίχνει και κατά περαστικών. Ο δράστης χτυπήθηκε στο μηρό από σφαίρα αστυνομικού. Τλικά το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με παρκαρισμένα, ενώ λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε χτυπήσει και έναν ποδηλάτη. Όταν οι αστυνομικοί πλησίασαν το αυτοκίνητο ο δράστης ήταν νεκρός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες 22χρονος αυτοκτόνησε. 

Επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας δήλωσε πως οι αρχές είχαν έρθει τρεις φορές σε επαφή με τον Ρότζερ πριν από την τυφλή επίθεσή του. Όπως δήλωσε μία από τις φορές αυτές ήταν τον περασμένο μήνα, όταν ένα μέλος της οικογένειας του νεαρού ζήτησε από την αστυνομία να ελέγξει αν ο νεαρός είναι καλά. Αστυνομικοί μίλησαν με τον Ρότζερ, αλλά η συμπεριφορά του απέναντί τους ήταν ευγενική και δεν ανέλαβαν περαιτέρω δράση, όπως είπε. Σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας του Ρότζερ, ο νεαρός, ο οποίος έπασχε από μια οξεία μορφή του συνδρόμου Άσπεργκερ, παρακολουθούνταν από πολλούς ειδικούς. Ο δικηγόρος, ο Άλαν Σίφμαν, πρόσθεσε πως η οικογένεια του δράστη είναι «συντετριμμένη» και απευθύνει «τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς όλες τις οικογένειες των θυμάτων».

Ads

Ο πατέρας ενός από τα θύματα του Ρότζερ, ο Ρίτσαρντ Μαρτίνες, καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών και του λόμπι της οπλοκατοχής: «Πότε θα τελειώσει αυτή η τρέλα;», ρώτησε. «Γιατί είναι νεκρός ο Κρις; Ο Κρις είναι νεκρός εξαιτίας ανεύθυνων και δειλών πολιτικών και της NRA (…) Μιλούν για το δικαίωμα να φέρεις όπλα. Τι γίνεται όμως με το δικαίωμα του Κρις να ζήσει; Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε ο Ρίτσαρντ Μαρτίνες. «Η οικογένειά μας έχει ένα μήνυμα για όλους τους γονείς: πιστεύετε πως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ στο παιδί σας, όμως συμβαίνει».