Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η κατάσταση είναι απελπιστικά σκληρή για τα παιδιά στη χώρα, τονίζει σε έκθεσή του που δημοσιοποιεί σήμερα η UNICEF.

Ads

Περίπου 1,5 εκατομμύριο αγόρια και κορίτσια, δηλαδή τα δύο τρίτα των παιδιών στη χώρα των περίπου 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, διαπιστώνει στην έκθεσή της. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 300.000 σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν το 2016.

Όπως σημειώνει η UNICEF, πάνω από 43.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών προβλέπεται να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλό κίνδυνο θανάτου από ακραίο οξύ υποσιτισμό μέσα στο 2019.

Το ένα στα τέσσερα παιδιά είτε έχει εκτοπιστεί ή ζει στην προσφυγιά. Επιπλέον, χιλιάδες παιδιά ζουν παγιδευμένα στις τάξεις ένοπλων ομάδων, χρησιμοποιούνται σαν στρατιώτες και βοηθητικοί, ενώ χιλιάδες άλλα είναι θύματα σεξουαλικής βίας, συνεχίζει η UNICEF.

Ads

Στη χώρα, που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα διαμαντιών αλλά παραμένει βυθισμένη στην απόλυτη φτώχεια, ξέσπασε σοβαρή κρίση στα τέλη του 2012, όταν άρχισαν συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο πρόεδρος Φρανσουά Μποζιζέ ανατράπηκε από τους αντάρτες της συμμαχίας Σελεκά, που αποτελείται κυρίως από μουσουλμάνους. Οι κυρίως χριστιανοί παραστρατιωτικοί Αντιμπαλακά εξαπέλυσαν αντεπίθεση.