Η Κέιτ Μπλάνσετ ως πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, μίλησε σήμερα, Τετάρτη (8/11) στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ για την καλύτερη διαβίωση και βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ads

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής αρωγής προς τις χώρες προέλευσής τους αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών διόδων για την μετακίνησή τους.

«Οι μετανάστες προτιμούν να μείνουν κοντά στο σπίτι τους. Το 69% προτιμούν να μείνουν κοντά στη χώρα τους» δήλωσε κατά την ομιλία της.

«Επισκέφθηκα την Ιορδανία όπου γνώρισα μια προσφύγισσα από τη Συρία. Κατάφερε να γίνει δασκάλα σε Δημοτικό σε καταυλισμό προσφύγων του Zaadari. Στο Νίγηρα συνάντησα πρόσφυγες και προσφύγισσες που συνεργάζονταν για να αναπτύξουν την κοινότητά τους, τα παιδιά των ντόπιων και των προσφύγων φοιτούσαν μαζί. Zητούσαν συμπόνοια και ειρήνη.

Ads

Σήμερα, λοιπόν, θα ήθελα να σας μιλήσω για τον αντίκτυπο των περικοπών στα ανθρωπιστικά κονδύλια και για τις τρομακτικές προσπάθειες που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι για το ποιος θα λάβει μια κουβέρτα, νερό ή τροφή. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ζήτησε να μην εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς.

Επιπλέον, με επίκεντρο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες η πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε «τριπλή έκκληση» προς τους παρόντες Ευρωβουλευτές.

https://youtu.be/NDdijR8FjZM?si=Z60lNLRFgjAP6IyR

 

«Καταρχάς πρέπει να εξασφαλίσετε μία πολιτική για την προστασία των ανθρώπων και να μην θωρακίζετε τα σύνορά σας. Και ενώ ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων αυξάνεται, τα κονδύλια μειώνονται. Η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει το πρότυπο μιας πεφωτισμένης ηγεσίας, να επενδύσει σε ευκαιρίες και λύσεις πολύ πιο κοντά στη χώρα προέλευσης, πριν ακόμα οι άνθρωποι ξεκινήσουν τα επικίνδυνα ταξίδια τους» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Κλείνοντας ανέφερε τα εξής: Έπειτα, εσείς ως εκπρόσωποι των ευραπαϊκών κρατών, θα πρέπει να υπενθυμίσετε στους ψηφοφόρους σας ότι οι χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος έχουν υποδεχτεί και φιλοξενούν την συντριπτική πλειοψηφία των υποχρεωτικά εκτοπισμένων ανθρώπων. Μεταβιβάστε τους αυτό το μήνυμα, γιατί αν καταστήσουμε κάποιους ως εξιλαστήρια θύματα ή αποδιοπομπαίους τράγους θα αυξηθεί η βία και οι ταραχές. Μόνο με συντονισμένες προσπάθειες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα, και να δούμε πόσο σημαντικές είναι οι ασφαλείς και νόμιμες δίοδοι.

Τέλος, θα πρέπει να συνεχίσουμε την περήφανη παράδοση της ΕΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να εξασφαλίσουμε ανθρωπιστικά κονδύλια προς τις χώρες υποδοχής για τους πρόσφυγες.

Μια ευέλικτη χρηματοδότηση είναι επιτακτική ανάγκη.

Τον Ιούλιο στο νότιο Σουδάν είδα τον τρομακτικό αντίκτυπο της ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες Έμεναν στη λάσπη χωρίς νερό.. Πως είναι δυνατόν να μείνουν εκεί αυτοί οι άνθρωποι”, ανέφερε.