Το κύμα καύσωνα στη Μεσόγειο συνεχίζεται με τον «Χάρο» να επελαύνει και να φέρνει στην Ιταλία θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 48 βαθμούς. Την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού στην Αμερική το θερμόμετρο έχει φτάσει το κόκκινο.

Ads

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, Ιταλία ακραίες θερμοκρασίες αναμένονται, οι οποίες θα φθάσουν ακόμη και τους 48 βαθμούς σε Σαρδηνία και Σικελία.

Ως αποτέλεσμα 16 πόλεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό με συστάσεις για τους πολίτες να αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Οι συνέπειες του καύσωνα είναι εμφανείς, καθώς η στάθμη του Τίβερη που διατρέχει την Ρώμη έχει κατέβει επικίνδυνα, αποκαλύπτοντας ακόμη και τα ερείπια ρωμαϊκής γέφυρας δύο χιλιάδων ετών.

Ads

Ανάσα για τους Ιταλούς δεν αναμένεται σύντομα, καθώς έρχεται νέο κύμα καύσωνα τις επόμενες ημέρες που θα έχει όμως επίκεντρο τη Σαρδηνία.

Όσον αφορά την Ισπανία, μετά το πέρασμα του καύσωνα ήρθαν οι φωτιές. Στη Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά οι αρχές έδιναν όλη νύχτα μάχη με τις φλόγες. Περίπου 5000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις οικίες τους.

«Η πολιτική προστασία έρχεται εδώ και σε αναγκάζει να αφήσεις το σπίτι σου, σε αναγκάζουν να χάσεις όσα έφτιαξες δουλεύοντας όλη τη ζωή σου και να τα αφήσεις να καούν», τόνισε κάτοικος της περιοχής.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ / «Φλέγονται» λόγω καύσωνα – Εκτιμήσεις πως ο μέγιστη θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 54 βαθμούς

Καύσωνας και στην Αμερική

Στην Αμερική το 1/3 των Αμερικανών βιώνει συνθήκες ακραίου καύσωνα. Στο Τέξας οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Στο Φοίνιξ της Αριζόνας ο υδράργυρος τη νύχτα έδειχνε 47 βαθμούς κελσίου, ενώ στο Λας Βέγκας αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.