Συγκλονιστικά επίπεδα εκφοβισμού, παρενόχλησης με ρατσιστικά κίνητρα και εκμετάλλευσης μεταναστών στο χώρο εργασίας, το οποίο προσομοιάζει με «σύγχρονη δουλεία» αποκαλύπτει νέα έρευνα για τους μετανάστες εργάτες στο Λονδίνο.

Ads

Μετά την αποκάλυψη «εκτεταμένης κακοποίησης» ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Καν που ανέθεσε την έρευνα, ανακοίνωσε «επιπλέον χρηματοδότηση άνω των 750.000 λιρών για την ενίσχυση της στήριξης των μεταναστών στο Λονδίνο και την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης των μεταναστών εργαζομένων”.

H έκθεση του φιλανθρωπικού οργανισμού The Young Foundation, και του Focus on Labor Exploitation (FLEX) βρήκε ότι υπάρχει ρατσιστική κακοποίηση προς τους εργαζόμενους μετανάστες.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τους αποκαλούν με υποτιμητικούς όρους και προσβολές ενώ πολλοί από αυτούς λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές από αυτές που τους υποσχέθηκαν, με ασαφείς αποδείξεις.

Ads

Επιπλέον, μετανάστες εργάτες υψηλής ειδίκευσης ένιωθαν υποχρεωμένοι να δεχτούν ανειδίκευτη εργασία με πολλούς από αυτούς πολύ φοβισμένους να μιλήσουν ή να αναζητήσουν υποστήριξη για τα δικαιώματα τους.

Η έκθεση ζητά επίσης αποφασιστική και επείγουσα δράση για την υποστήριξη όσων υφίστανται παραβιάσεις και εκμετάλλευση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης χρηματοδότησης για τη διασφάλιση πρόσβασης σε νομική βοήθεια. Η έκθεση σημειώνει ότι η ποινικοποίηση των μεταναστών χωρίς καθεστώς εγκατάστασης στη χώρα, τους αφήνει ευάλωτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκμετάλλευσης τους.

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου ενισχύει τις υπηρεσίες υποστήριξης για τους μετανάστες με επιπλέον χρηματοδότηση 750.000 λίρες για πρόσθετες εξειδικευμένες υπηρεσίες ώστε οι ευάλωτοι Λονδρέζοι μετανάστες να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα τους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εκμετάλλευση.

Ο Σαντίκ Καν κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα τους, και να έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη που χρειάζονται.

«Λόγω της προσέγγισης μεταξύ ισότιμων αυτής της έρευνας, οι μετανάστες εργάτες που συμμετείχαν ένιωσαν ικανοί να μιλήσουν ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Οι εμπειρίες που μοιράζονται είναι μερικές φορές συγκλονιστικές», δήλωσε η Έλεν Γκούλντεν, Διευθύνουσα Σύμβουλος στο The Young Foundation.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε υποστήριξη και δικαιοσύνη ανεξάρτητα από το καθεστώς μετανάστευσης», δήλωσε η Λουσίλα Γκρανάδα Διευθύνων Σύμβουλος της FLEX.