Ελαττώνεται το τοξικό νέφος στο κέντρο της Μόσχας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενώ στα βόρεια και δυτικά της πόλης έπεσαν σήμερα και οι πρώτες βροχές.

Ads

Ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία «ΜοσΕκοΜόνιτορινγκ», που καταγράφει τις τιμές στην ατμόσφαιρα της πόλης, προειδοποιεί ότι ακόμη κι αν οι συγκεντρώσεις σε μονοξείδιο και σωματίδια είναι αυτή τη στιγμή εντός ορίων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το βράδυ μπορεί να αυξηθούν αισθητά, οπότε οι κάτοικοι δεν πρέπει να χαλαρώσουν εντελώς την επαγρύπνησή τους.

Εν τω μεταξύ το θερμόμετρο παραμένει στο κέντρο της πρωτεύουσας στους 35-36° C και ο επικεφαλής της Ρωσικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αλεξάντρ Φρολόφ, κάνει λόγο για «ανώμαλο καύσωνα», χωρίς προηγούμενο τα τελευταία χίλια χρόνια, που υπάρχουν κάποιας μορφής γραπτές μαρτυρίες.

Απόδοση ευθυνών

Τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μόσχας και περιφέρειας απέλυσε η υπουργός Γεωργίας Γιλένα Σκρίνικ, καθώς «δεν διέκοψε την τριών εβδομάδων άδειά του ακόμη κι όταν είχαν φουντώσει όλα μαζί τα δάση στα περίχωρα της Μόσχας».

Ads

Είναι ουσιαστικά η πρώτη έμπρακτη υλοποίηση της χθεσινής σύστασης του προέδρου Μεντβιέντεφ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασική οικονομία, οι οποίοι δεν επέστρεψαν στις εργασίες τους, πρέπει να απολυθούν.

Δυσαρέσκεια έχουν εκφράσει πηγές του Κρεμλίνου και για τον Δήμαρχο της Μόσχας, Γιούρι Λουσκόφ, ο οποίος επέστρεψε μόλις την Κυριακή από το εξωτερικό στη θέση του.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Μόσχας είναι ουσιαστικά κυβερνήτης της μητροπολιτικής Μόσχας, δηλαδή απόλυτος άρχοντας της εκτελεστικής εξουσίας στη ρωσική πρωτεύουσα και το γραφείο του θέλησε να μειώσει τις διαφαινόμενες αντιδράσεις λέγοντας ότι «βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς», αλλά και ότι «ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα».

Δημοσιεύματα του Τύπου ειρωνεύονται τις τοποθετήσεις αυτές, ενώ ηαντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του. Ο Γιούρι Λουσκόφ δέχεται επικρίσεις και για την απόφασή του να παραμείνουν χιλιάδες παιδιά σε κατασκηνώσεις στα περίχωρα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Β.Πούτιν επαίνεσε τον Δήμαρχο της Μόσχας καθώς όπως είπε «γύρισε έγκαιρα από τις διακοπές του», μια φράση, που από πολλούς ερμηνεύεται ως ειρωνική.

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για βοήθεια. Ενίσχυση από την Βαλτική

Επαφή με τη Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα είχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Ι. Ζέππος και ενημέρωσε ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε θέση να αποστείλουν κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών – ΕΜΑΚ για να συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών που μαίνονται στη Ρωσία.

Παράλληλα ανακοινώθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση ότι οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης της θεώρησης εισόδου στα διαβατήριά τους.

Η Λετονία, η Λευκορωσία και η Εσθονία αποστέλλουν βοήθεια στη Ρωσία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από τις πρεσβείες της Ρωσίας στη Ρίγα και στο Βίλνιους.

Στο δρόμο για τη Ρωσία βρίσκονται 12 καμιόνια με ειδικούς από Λετονία και Λιθουανία καθώς και υλικό για τους προσωρινά άστεγους Μοσχοβίτες ενώ η Εσθονία αποστέλλει πυροσβέστες και δέκα χιλιόμετρα ειδικού λάστιχου για την παροχή νερού στις καιόμενες δασικές περιοχές της Ρωσίας.

Αυξάνονται τα θύματα από τις πυρκαγιές και το τοξικό νέφος

Μέχρι στιγμής 52 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις φωτιές ενώ στην πρωτεύουσα Μόσχα τουλάχιστον δύο εκατομμύρια πολίτες ζουν μέσα στο θανατηφόρο τοξικό νέφος που προκαλούν τόσο οι φωτιές όσο και η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία. Όπως ανακοινώθηκε χθες, στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Μόσχα, η θνησιμότητα έχει διπλασιαστεί, εξαιτίας του επίμονου καύσωνα και του τοξικού νέφους. Έναντι 360-380 θανάτων που καταγραφόταν καθημερινά στην ρωσική πρωτεύουσα, πλέον 700 θάνατοι καταγράφονται υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημόσιας υγείας του Δήμου της Μόσχας, Αντρέι Σελτσόφσκι, 1.300 πτώματα έχουν μεταφερθεί στα νεκροτομεία της πόλης, τα οποία έχουν συνολική χωρητικότητα 1.500 σορών.

Διαβάστε επίσης: Φόβοι για επιδημίες και διασπορά ραδιενεργής μόλυνσης στη Ρωσία