Πολλές δεκάδες άμαχοι εξοντώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό και την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν τις μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Στο μεταξύ, παράλληλα με την ανθρώπινη τραγωδία, συνεχίζεται η καταστροφή της παλαιστινιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ads

Στο μέτωπο της αιματοχυσίας, τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς Nuseirat και Maghazi, μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Γάζας.

Ισραηλινή επίθεση έπληξε κτίριο κατοικιών κοντά στο κουβεϊτιανό νοσοκομείο στη νότια Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άτομα.

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δηλώνουν ότι «εξουδετέρωσαν» έναν άνδρα που, όπως λένε, μαχαίρωσε δύο άτομα σε επίθεση στο σημείο ελέγχου Mazmoria, νότια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ads

Χτυπήθηκε ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς επέστρεφε από τη βόρεια Γάζα κατά μήκος μιας διαδρομής που είχε καθοριστεί από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τον Τόμας Γουάιτ, διευθυντή της UNRWA (η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες) στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς δηλώνει στο “Χ” ότι «οι επιθέσεις εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι παράνομες».

«Αξιωματούχος της UNRWA μας ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής βοήθειας καθώς ταξίδευε από τη βόρεια Γάζα προς τη Ράφα, κατά μήκος μιας διαδρομής που έχει καθοριστεί από τον ισραηλινό στρατό.

Η αυτοκινητοπομπή ήταν σαφώς εντοπισμένη και οι κινήσεις της ήταν συντονισμένες με τα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε ο Γκρίφιθς.

Έφοδοι στα σπίτια και συλλήψεις

Όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο (WAFA), οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνέχισαν την εκστρατεία μαζικών συλλήψεων στη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σε μια σειρά επιδρομών σε παλαιστινιακές πόλεις, χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη την κατεχόμενη περιοχή.

Στην επαρχία Τουλκάρμ, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Καφίν και συνέλαβαν τέσσερις Παλαιστίνιους μετά από έφοδο και έρευνα στα σπίτια τους.

Στην Ιεριχώ, στα ανατολικά της Δυτικής Όχθης, ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Ein as-Sultan και συνέλαβαν ένα 16χρονο παιδί,  μετά από έφοδο και έρευνα στο σπίτι της οικογένειάς του και βανδαλισμό του εσωτερικού του.

Στην επαρχία της Ραμάλα, ο ισραηλινός στρατός κατοχής εισέβαλε στην πόλη Deir Abu Meshaal και συνέλαβε κατοίκους της περιοχής, μετά από επιδρομή και έρευνα σε πολλά σπίτια της πόλης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Amaari στη Ραμάλα και συνέλαβαν δύο κατοίκους μετά από έφοδο και έρευνα στα σπίτια τους.

Στη Χεβρώνα, στα νότια της Δυτικής Όχθης, τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Σουρίφ.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Far’a, στη βόρεια επαρχία Tubas, ισραηλινή στρατιωτική δύναμη συνέλαβε έναν τραυματισμένο νεαρό Παλαιστίνιο μέσα από ένα ασθενοφόρο.

Ο Anas Nassr Sawalmeh είχε νωρίτερα πυροβοληθεί και τραυματιστεί από τα ισραηλινά στρατεύματα καθώς εισέβαλαν στον καταυλισμό, όταν οι στρατιώτες σταμάτησαν το όχημα της Ερυθράς Ημισελήνου στο οποίο βρισκόταν – στο δρόμο του προς το νοσοκομείο – και τον συνέλαβαν, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Πολιτιστική καταστροφή

Οι παλαιστινιακές αρχές στην Γάζα ανακοίνωσαν, ότι 200 από τους 325 πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους στη Λωρίδα έχουν στοχοποιηθεί και καταστραφεί από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.

Οι χώροι αυτοί περιλαμβάνουν τζαμιά, εκκλησίες, σχολεία, μουσεία και αρχαιολογικά αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από την περιοχή των Φοινίκων.

Οι αρχές χαρακτήρισαν τη στοχοποίηση των πολιτιστικών χώρων «μια αποτυχημένη απόπειρα εξάλειψης της παλαιστινιακής πολιτιστικής παρουσίας και κληρονομιάς και μια προσπάθεια απόκρυψης των ιστορικών στοιχείων και του βάθους της παλαιστινιακής ιστορίας στη Λωρίδα της Γάζας» και ότι η καταστροφή τους αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.