Μετά τα νοσοκομεία της Γάζας, το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο του στρατού του και εκείνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ads

Όπως μεταδίδει το Aljazeera, δεκάδες ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν να περικυκλώνουν το συγκρότημα του νοσοκομείου Ibn Sina στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον εννέα τραυματίστηκαν μετά την εμφάνιση ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο κατοχικός στρατός διέταξε το ιατρικό προσωπικό να σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Ads

Όσοι ήταν μέσα αρνήθηκαν, αλλά κάποιοι από το ιατρικό προσωπικό με τις υπηρεσιακές στολές τους σήκωσαν τα χέρια ψηλά και ανακρίθηκαν για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η επιδρομή στο νοσοκομείο έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν όπου, όπως σημειώνει το Aljazeera, οι συγκρούσεις είναι έντονες σχεδόν καθημερινά ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Επίσης, ιδιαίτερα χαρακτηριστική, για τις προθέσεις του Ισράηλ, ήταν η «φύση» αυτής της επιδρομής την οποία το Aljazeera χαρακτηρίζει «απίστευτη» όχι μόνο επειδή συνέβη σε νοσοκομείο αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο εμφανίστηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις: Ήρθαν με μπουλντόζες καταστρέφοντας αυτοκίνητα, δρόμους και καταστρέφοντας ιδιωτική περιουσία που ανήκει σε Παλαιστίνιους.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται σε όλη τη Γάζα, με τον θύλακα να βρίσκεται σε επικοινωνιακό μπλακ άουτ, λόγω έλλειψης καυσίμων για τις γεννήτριες.

Ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, λέει ότι «χιλιάδες γυναίκες, παιδιά, άρρωστοι και τραυματίες κινδυνεύουν να πεθάνουν», καθώς η ισραηλινή εισβολή στο νοσοκομείο αλ Σίφα συνεχίστηκε για τρίτη νύχτα.

Το ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα είναι «εντελώς εκτός λειτουργίας», λέει ο διευθυντής του στο Al Jazeera, καθώς οι γιατροί περιθάλπουν ασθενείς που δεν μπόρεσαν να λάβουν φροντίδα στο αλ Σίφα.

Τουλάχιστον 11.470 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά ο κατάλογος των των νεκρών δεν έχει ενημερωθεί εδώ και μέρες λόγω της κατάρρευσης του συστήματος υγείας του θύλακα που συνέλεγε τα στοιχεία.