Ένα ολικό μπλακ άουτ στις επικοινωνίες βρίσκεται σε εξέλιξη στην πολιορκημένη Γάζα λόγω έλλειψης καυσίμων, καθώς το Ισραήλ έχει αποκλείσει τον παλαιστινιακό θύλακα από κάθε παροχή τροφίμων, νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που κόστισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους. Από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 11.500 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 4.710 παιδιών.

Ads

Λόγω της έλλειψης καυσίμων το διαδίκτυο είναι εκτός λειτουργίας, οι υπηρεσίες των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι επίσης εκτός λειτουργίας, με τον γενικό διευθυντή της παλαιστινιακής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, Paltel, να προτρέπει τους διεθνείς οργανισμούς να πείσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι τηλεπικοινωνίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με την υποστήριξη του ΟΗΕ, παρέδωσε 34.000 λίτρα καυσίμων την Τρίτη (14/11) σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία στη νότια Γάζα καθώς και στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για τα ασθενοφόρα της, προειδοποιώντας ότι δεν θα έφτανε για περισσότερες από 24 ώρες.

Πλέον 26 από τα συνολικά 36 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ η εκκένωση ασθενών είναι αδύνατη καθώς οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χάσει την επικοινωνία με τις ομάδες τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Το ινδονησιακό νοσοκομείο στον παλαιστινιακό θύλακα υποχρεώθηκε σήμερα να αναστείλει τη λειτουργία του, δήλωσε ο διοικητής του Άτεφ αλ Καχλούτ, στο Al Jazeera. Όπως ανέφερε, το νοσοκομείο -που εγκαινιάστηκε το 2015 με χρηματοδότηση από την Ινδονησία και βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας- υποχρεώθηκε να κλείσει λόγω των τεράστιων ελλείψεων που καθιστούν αδύνατη την περίθαλψη ασθενών.

Το αποτέλεσμα είναι 45 ασθενείς που χρειάζονται επειγόντως χειρουργική επέμβαση, να παραμένουν στον χώρο υποδοχής.

Σταματούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι κραυγές αγωνίας των ανθρωπιστικών οργανώσεων συνεχίζουν να πέφτουν στο κενό, με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρινί να παρεμβαίνει σε μια μια ζωντανή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη για να εξηγήσει:

«Δεν υπάρχουν καύσιμα – δεν υπάρχουν νοσοκομεία, δεν υπάρχουν καύσιμα – δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν καύσιμα – δεν υπάρχουν επικοινωνίες».

Η UNRWA σημείωσε σε ανάρτησή της στο Χ/Twitter ότι η διακοπή των επικοινωνιών στον παλαιστινιακό θύλακα σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν θα είναι σε θέση να συντονίσουν τις αυτοκινητοπομπές της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης μιας προγραμματισμένης επιχείρησης βοήθειας στο πέρασμα της Ράφα αύριο, Παρασκευή 17/11.

Εν τω μεταξύ, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανέφεραν στο Reuters ότι υπάρχουν «αποδείξεις αυξανόμενης υποκίνησης γενοκτονίας» κατά του παλαιστινιακού λαού και «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων» από το Ισραήλ.

«Είμαστε βαθιά δυσαρεστημένοι, από την αποτυχία των κυβερνήσεων να λάβουν υπόψη το κάλεσμά μας και να επιτύχουν μια άμεση κατάπαυση του πυρός» ανέφεραν.

«Ανησυχούμε επίσης βαθύτατα για την υποστήριξη ορισμένων κυβερνήσεων στη στρατηγική του Ισραήλ για πόλεμο κατά του πολιορκημένου πληθυσμού της Γάζας και για την αποτυχία του διεθνούς συστήματος να κινητοποιηθεί για την πρόληψη της γενοκτονίας» πρόσθεσαν.

Άμεσος κίνδυνος λιμοκτονίας

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα ότι ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι χρειάζονται απεγνωσμένα επισιτιστική βοήθεια.

«Οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες στη Γάζα» και ελάχιστες – σε σύγκριση με τις υπάρχουσες ανάγκες – περνούν τα σύνορα για να φθάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα, υπογραμμίζει η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, τα μη ασφαλή καταφύγια και την έλλειψη καθαρού νερού, οι πολίτες αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο λιμοκτονίας», προειδοποίησε.

https://www.youtube.com/watch?v=pejJFAesVn4&ab_channel=APArchive

Στο Ισραήλ ο «επιχειρησιακός έλεγχος» του λιμανιού της Γάζας

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πήρε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του λιμανιού της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ ισχυρίστηκε ότι «η Χαμάς το χρησιμοποιούσε ως κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων με στόχο να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν θαλάσσιες ναυτικές επιθέσεις».

Αφού δήλωσε ότι περικύκλωσε το βόρειο τμήμα του θύλακα, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι διεξάγει μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας και έχει ανακοινώσει αυτές τις τελευταίες ημέρες ότι πήρε τον έλεγχο πολλών κυβερνητικών κτηρίων της Χαμάς, μεταξύ των οποίων του κοινοβουλίου και της στρατονομίας. Η Χαμάς από την πλευρά της έκανε λόγο για «κενά» κτήρια.

Νεκρή εντοπίστηκε 65χρονη όμηρος της Χαμάς

Ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν το πτώμα μιας 65χρονης ομήρου της Χαμάς κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, ανακοίνωσαν απόψε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το θύμα ταυτοποιήθηκε από ιατροδικαστή και έχει ενημερωθεί η οικογένεια της εκλιπούσης. Πρόκεται για την Γεχουντίτ Βάις, μητέρας πέντε παιδιών που απήχθη από το κιμπούτς Be’eri στις 7 Οκτωβρίου, ανέφεραν οι Times of Israel.

Ο σύζυγός της, Σχμούλικ Βάις, είχε βρεθεί δολοφονημένος στο σπίτι τους. Οι IDF δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία θανάτου.

Η ανακοίνωση των IDF:

«Η σορός της Γεχουντίτ Βάις, η οποία είχε απαχθεί από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, ανασύρθηκε από τα στρατεύματα των IDF από κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο Shifa στη Λωρίδα της Γάζας και μεταφέρθηκε στο ισραηλινό έδαφος.

Στο κτίριο όπου βρισκόταν η Γεχουντίτ, βρέθηκε επίσης στρατιωτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων τυφεκίων Kalashnikov και RPGs.

Οι IDF στέλνουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια. Δεν θα σταματήσουμε την αποστολή μας μέχρι να ολοκληρωθεί»