Τα δύο τρίτα του προσφυγικού καταυλισμού της Σούσα, στην Τυνησία, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 4.000 ξένοι εργάτες και πρόσφυγες από τη Λιβύη καταστράφηκαν σε βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και στις οποίες σκοτώθηκαν πολλά άτομα, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Ads

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Τυνησία, στα σύνορα με τη Λιβύη», τόνισε η εκπρόσωπος της HCR, Μελίσα Φλέμινγκ. «Το πρωί της Τετάρτης μια μικρή ομάδα αποτελούμενη από στελέχη διαφόρων υπηρεσιών διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα του καταυλισμού καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν», πρόσθεσε.

Οι ταραχές στον καταυλισμό, ο οποίος απέχει επτά χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λιβύη, ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, όταν τέσσερα άτομα από την Ερυθραία έχασαν τη ζωή τους σε δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία. Συνεχίστηκαν την Δευτέρα, όταν μια μεγάλη ομάδα μεταναστών εργατών περικύκλωσε τα γραφεία της HCR στον καταυλισμό ζητώντας να τους μεταφέρουν άμεσα σε άλλη τοποθεσία.

Το πρωί της Τρίτης ξέσπασαν και πάλι ταραχές στον καταυλισμό και τουλάχιστον δύο άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, είπε η Φλέμινγκ, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει «ποιος ευθύνεται» για τα νέα βίαια επεισόδια. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν 500 Τυνήσιοι επέδραμαν στον καταυλισμό προκαλώντας χάος, με αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να φύγουν έντρομοι στην έρημο.

Ads

Μετά την παρέμβαση των τυνησιακών αρχών, η τάξη αποκαταστάθηκε και την Τετάρτη τα στελέχη του ΟΗΕ επέστρεψαν στην περιοχή. Η εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι η HCR βρίσκεται αντιμέτωπη με μια “περίπλοκη” κατάσταση στην οποία εμπλέκονται άτομα διαφόρων εθνικοτήτων και ποικίλων καταστάσεων.

Πολλοί πλέον στη Σούσα κοιμούνται στο ύπαιθρο ή φιλοξενούνται από τους «τυχερούς» που έχουν ακόμη σκηνές. Η HCR έκανε έκκληση στους δωρητές να κάνουν μια προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθούν οι πόροι που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες. Από τα 80.000.000 δολάρια που χρειάζεται ο οργανισμός για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του στα σύνορα με τη Λιβύη έχει λάβει μόνο τα 48.