Απορρίφθηκαν από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο οι προσφυγές που είχε καταθέσει ομάδα οικονομολόγων και άλλων επιστημόνων για το σύννομο των ενισχύσεων που παρείχε η Γερμανία στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και τη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ads

Η ομάδα των επιστημόνων που προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης υποστήριζε ότι οι νόμοι για το EFSF είναι αντισυνταγματικοί και στηρίχθηκε κυρίως στο γεγονός ότι εγκρίθηκαν από τη γερμανική βουλή τόσο γρήγορα που οι βουλευτές δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσουν σωστά.

Το γερμανικό δικαστήριο θεωρεί πάντως ότι η βουλή θα πρέπει να έχει πλέον μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις εκείνες που επιφέρουν μεγαλύτερα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας στην Καρλσρούη αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει στο εξής να εξασφαλίζει την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της βουλής προτού αποφασίζει να χορηγήσει βοήθεια σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Η απόφαση θεωρείται ιδιαιτέρα σημαντική, καθώς καθορίζει το μέλλον του EFSF και αποτελεί «οδηγό» για αντίστοιχες μελλοντικές προσφυγές. Εκτιμάται εξάλλου ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις διεργασίες για την επικύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Ads

Με βάση αυτή την απόφαση, το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει στις 29 Σεπτεμβρίου για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ακολουθήσει μια ημέρα αργότερα το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Ικανοποιημένο από την απόφαση το Παρίσι

Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση μέσω της εκπροσώπου της, της Βαλερί Πεκρές, για την επικύρωση από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της στήριξης του Βερολίνου προς την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να εκπληρώσει με «αποφασιστικότητα» τις δεσμεύσεις της.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, η οποία θα επιτρέψει στη Γερμανία να προχωρήσει κι αυτή γρήγορα στην οδό της υλοποίησης αυτού του σχεδίου», δήλωσε η Πεκρές κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου.

«Η άλλη ανάγκη είναι τώρα η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να εφαρμόσουν επίσης πλήρως το σχέδιο σε ό,τι τους αφορά και να εφαρμόσουν, με την ίδια αποφασιστικότητα με την οποία οι χώρες δανειστές ψηφίζουν στις χώρες τους το σχέδιο, το πρόγραμμα που έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”» πρόσθεσε η Βαλερί Πεκρές, η οποία είναι επίσης υπουργός Προϋπολογισμού.

Το κείμενο με το οποίο εγκρίνεται η γαλλική συμμετοχή στο εν λόγω σχέδιο στήριξης της Ελλάδας θα ψηφιστεί σήμερα από τη Εθνοσυνέλευση (κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου) και αύριο Πέμπτη από τη Γερουσία.