Νόμος έγινε η σκληρή πρόταση Καναδού βουλευτή για αυστηρότατες ποινές φυλάκισης σε όσους καλύπτουν το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συμμετέχουν σε επεισόδια και καταστροφές.

Ads

 
Ο C-309 πέρασε και την τρίτη ακροαματική διαδικασία στην Γερουσία και πλέον είναι νόμος σε ισχύ, μετά από διετή διαδικασία από τότε που κατατέθηκε ως πρόταση νόμου από τον συντηρητικό βουλευτή Μπλέικ Ρίτσαρντς.
 
Κατά τον ίδιο, στόχος της νομοθεσίας είναι να αποτρέπεται η μετεξέλιξη νόμιμων ειρηνικών διαδηλώσεων σε βίαιες συγκρούσεις και να δίνεται η ευχέρεια στην αστυνομία να ξεχωρίζει αυτούς που διαπράττουν αδικήματα από τους απλούς πολίτες.
 
Ο νόμος του δημιουργεί ένα νέο ποινικό αδίκημα, το οποίο αφορά την χρήση μάσκας ή άλλου μέσου κάλυψης της ταυτότητας κάποιου κατά τη διάρκεια παράνομων συγκεντρώσεων ή πράξεων.
 
Προβλέπονται επίσης και οι εξαιρέσεις μέσω των οποίων κάποιος θα μπορεί, θεωρητικά, να αντικρούσει τις κατηγορίες και να υποστηρίξει ότι παρέμεινε εντός των νόμιμων πλαισίων, αν και παρών σε αυτά τα γεγονότα με καλυμμένο πρόσωπο.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η ανώτατη ποινή ήταν τα πέντε χρόνια, αλλά η ίδια η Βουλή διπλασίασε την μέγιστη δυνατή φυλάκιση.
 
Ο «κουκουλονόμος» του Καναδά είναι η πρώτη πρόταση νόμου «ιδιώτη», δηλαδή βουλευτή που δεν κινήθηκε εντός του κόμματός του ή κάποιας συνεργασίας, η οποία τελικά γίνεται νόμος του κράτους.