Χωρίς συμφωνία έληξε και η τρίτη ημέρα συζητήσεων μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά με την ανάληψη της διοίκησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, αν και χτες Γαλλία και ΗΠΑ είχαν φτάσει σε μία αρχική συμφωνία. Την ίδια στιγμή, οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες παρουσίασαν το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τη Λιβύη. Στα πεδία των μαχών, οι βομβαρδισμοί από τις αεροπορικές δυνάμεις των Δυτικών κατά των δυνάμεων του Καντάφι συνεχίζονται, ενώ στη Μιζουράτα οι συγκρούσεις μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών είναι σφοδρές, με ιατρικές πηγές να κάνουν λόγο για χτυπήματα ακόμα και κατά του νοσοκομείου της πόλης.
Ads
Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά με την ανάληψη της ηγεσίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη. «Δεν ελήφθη απόφαση για τίποτε» δήλωσε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ μετά την τρίτη ημέρα συναντήσεων των πρεσβευτών της 28εθνούς συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, η ίδια πηγή σημείωσε ότι τα προβλήματα παραμένουν για τη σχέση ανάμεσα στην εφαρμογή της με εντολή του ΟΗΕ ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων, καθώς και για το πόσο θα πρέπει να διευρυνθεί η αποστολή αυτή, σημείωσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν ήδη συμφωνήσει σε επιμέρους σημεία, ενώ η Τουρκία διατηρεί τις επιφυλάξεις της, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να έχουν επιθετικό χαρακτήρα που δεν προβλέπει η εντολή του ΟΗΕ. Σε παρέμβαση του μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγόρησε για «οπορτουνισμό» ορισμένες χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, τονίζοντας ότι η στάση τους προκαλεί υποψίες όσον αφορά τις πραγματικές τους φιλοδοξίες.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως η Τουρκία συμφώνησε να στείλει πέντε πλοία και ένα υποβρύχιο για να συμμετάσχουν στη ναυτική επιχείρηση για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.
Εξάλλου ο καναδός στρατηγός Πιέρ Σεντ-Αμάν δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έθεσαν στη διάθεση της συμμαχίας συνολικά 16 πολεμικά σκάφη και υποβρύχια για την εφαρμογή του εμπάργκο.Τα μέσα αυτά αποτελούνται από «ένα ιταλικό πλοίο διοίκησης, 10 φρεγάτες (τέσσερις τουρκικές και από μία του Καναδά, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ), τρία υποβρύχια (Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία) και δύο βοηθητικά σκάφη (Ιταλία και Τουρκία)», διευκρίνισε ο καναδός στρατηγός. Ο ίδιος πρόσθεσε πως για την επιχείρηση αυτή προτάθηκαν επίσης από τις χώρες του ΝΑΤΟ «ένας αριθμός επιπλέον μέσων». όμως δεν έδωσε διευκρινίσεις.
Από την πλευρά τους, οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στο κεφάλαιο του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Λιβύη και τις νότιες γειτονικές χώρες, επισημαίνουν την «ανάγκη ανάπτυξης μιας νέας εταιρικής σχέσης με την περιοχή». Η Σύνοδος Κορυφής απευθύνει μάλιστα έκκληση για ταχεία πρόοδο σε τομείς όπως την «επιτάχυνση των κρατών μελών της ΕΕ στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη συνέχιση του διαλόγου με τις χώρες της περιοχής για οικονομική και τεχνική υποστήριξη». Παράλληλα, στο κείμενο σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2011 θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τον κανονισμό που διέπει τις δυνατότητες της Frontex, ενώ στο μεσοδιάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει πρόσθετους πόρους για την υποστήριξη της επιχείρησης «Ερμής 2011».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η οροφή των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις μεσογειακές χώρες που αναλαμβάνουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αυξηθεί κατά 1 δις. ευρώ, ενώ «θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι εργασίες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, ώστε να επεκταθούν οι δραστηριότητες της ΕΤΕ στη νότια περιοχή».Τέλος, οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη θα πρέπει να εξετάσουν την επέκταση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στις νότιες γειτονικές χώρες και οι προτάσεις για πανευρωπαϊκούς κανόνες καταγωγής θα πρέπει να υιοθετηθούν χωρίς καθυστέρηση.
Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη από τις δυτικές δυνάμεις συνεχίζεται με επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι. Ο Γκρεγκ Μπάγκουελ ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, υποστήριξε σήμερα ότι «η λιβυκή πολεμική αεροπορία δεν υπάρχει πλέον ως μάχιμη δύναμη μετά την επέμβαση της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη».
Από το Κάιρο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει «χρονοδιάγραμμα» για το τέλος των επιχειρήσεων της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν δίνει καμία καταληκτική διορία για τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων. Οπότε νομίζω, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το τέλος» της επιχείρησης, δήλωσε στον Τύπο ο Γκέιτς.
Τις απογευματινές ώρες οκτώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε μία βάση του λιβυκού πεζικού, που απέχει 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, «στην περιοχή Τάουρα». Σημειώνεται ότι το στρατόπεδο αυτό υπήρξε, το 24ωρο του Σαββάτου, ο πρώτος στόχος των Δυτικών στις πρώτες τους επιθέσεις. Την ίδια στιγμή, Στο Παρίσι, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «μέσα σε 72 ώρες οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν δώδεκα λιβυκά άρματα μάχης». Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τις ΗΠΑ, οι αεροπορικές δυνάμεις της Δύσης έχουν πραγματοποιήσει 97 πτήσεις, κατά τις οποίες έπληξαν άρματα μάχης και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων.
Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και κοντά στο νοσοκομείο της πόλης Μιζουράτα από χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι. Σημειώνεται ότι στη Μιζουράτα οι σφοδρές μάχες μεταξύ χερσαίων δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών μαίνονται. Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ελεύθεροι σκοπευτές του Καντάφι που έχουν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία της πόλης σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. Μάλιστα, κάποιοι ανέφεραν ότι πυροβολούν ακόμη και εναντίον του νοσοκομείου της πόλης.
Σύμφωνα με ιατρική πηγή, που μίλησε στο Reuters, ο βομβαρδισμός γίνεται με πυρά τεθωρακισμένων, «που έχουν λάβει θέσεις σε μικρή απόσταση από το νοσοκομείο». Την πληροφορία ανέφεραν και οι αντικαθεστωτικοί. «Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν το κύριο νοσοκομείο της Μιζουράτα. Η κατάσταση είναι φρικτή και πολύ σοβαρή εδώ. Βομβαρδίζουν και σπίτια» ανέφερε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων στην πόλη. Παράλληλα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Arabiya» μετέδωσε απόψε ότι κυβερνητικά τεθωρακισμένα του Καντάφι έχουν πάρει θέση μάχης στην ανατολική και τη δυτική είσοδο της πόλης Ατζνταμπίγια.
Στον αντίποδα, η δημόσια τηλεόραση στην Τρίπολη στο βραδινό δελτίο της αναφέρθηκε «σε βομβαρδισμούς κατά πολιτικών και στρατιωτικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης». Στην πρωτεύουσα τα αντιαεροπορικά του Καντάφι επιχειρούν να δημιουργήσουν μία «ομπρέλα» προστασίας από τις αεροπορικές επιθέσεις πάνω από την πρωτεύουσα, ενώ η πόλη Ζιντάν βομβαρδίζεται από τα αεροπλάνα των καθεστωτικών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >