Αποφασισμένος να νικήσει τους αντικαθεστωτικούς αλλά και τις συμμαχικές δυνάμεις εμφανίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι σε νέα του εμφάνιση χθες το βράδυ και ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση της Δύσης «Αυγή της Οδύσσειας» κατά των δυνάμεων του. H Γερμανία αποφάσισε να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ Γαλλία και ΗΠΑ κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία για το ρόλο του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Οι μάχες συνεχίστηκαν και χθες σε Μισράτα, Αζνταμπίγια και Ζιντάν ενώ σήμερα ακούγονται αντιαεροπορικά πυρά πάνω από την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη. Νέα κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λιβύης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Στο νέο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο επί 41 έτη ηγέτης της Λιβύης, Μ. Καντάφι δήλωσε πως η Λιβύη είναι «ετοιμοπόλεμη, είτε κρατήσει λίγο είτε πολύ» η σύγκρουση. «Θα νικήσουμε αυτή τη μάχη» είπε ο Καντάφι, προσθέτοντας πως «οι μάζες είναι η καλύτερη αντιαεροπορική προστασία». Η επίθεση, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Καντάφι, γίνεται από «ένα μάτσο φασίστες που θα καταλήξουν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας». Η Λιβύη ανακοίνωσε νέα κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν,μιλώντας από την Τυνησία γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς Καντάφι έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα άλλες δύο φορές ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός, που όμως δεν τηρήθηκε.
Παράλληλα, αργά την Τρίτη, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν σε συμφωνία για το ρόλο του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη ενώ, ταυτόχρονα, και η Τουρκία φαίνεται ότι άρει πολλές από τις αντιρρήσεις που είχε, σε μία κίνηση να δοθεί τέλος το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η Συμμαχία για το μέλλον των επιχειρήσεων. Με κοινή δήλωση τους οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, συμφώνησαν στη «χρήση των δομών της ΝΑΤΟϊκής διοίκησης για την υποστήριξη της συμμαχίας» των χωρών για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν τηλεφωνική συνομιλία, αναφέρει η ανακοίνωση. Σε άλλη επικοινωνία, ο Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν ότι το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης πρέπει να περάσει στο ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατύπωσε το ενδεχόμενο ο Καντάφι να επιλέξει να ακολουθήσει παρελκυστική τακτική απέναντι στις εξελίξεις.
Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας είχαν σε μεγάλο βαθμό καμφθεί. Η Άγκυρα είχε εκφράσει την αντίθεση της στον έλεγχο από το ΝΑΤΟ της ζώνης απαγόρευσης πέρα από τα όρια που είχε επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας κατ’ουσίαν μία απόφαση από το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Hurriyet.
Σημειώνεται ακόμη ότι την Τρίτη, η Τουρκία αποδέχτηκε να εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη, μετά από σχετικό αίτημα της Ουάσινγκτον η οποία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη από τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στους στόχους που θέτει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.
Η Γερμανία, από την άλλη, η οποία επίσης αντιτίθεται στην ανάληψη ρόλου από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι απέσυρε όλες τις δυνάμεις των στρατιωτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις της Συμμαχίας στην περιοχή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, αποσύρονται δύο φρεγάτες και δύο σκάφη με συνολικά 550 άνδρες πλήρωμα και 60 έως 70 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολή των αεροσκαφών AWACS στο χώρο της Μεσογείου. Αφορμή ήταν η συμφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ ότι οι ναυτικές δυνάμεις των χωρών του θα επιβάλλουν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.
Η απόφαση της απόσυρσης των Γερμανών στρατιωτών ελήφθη μετά τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων της Συμμαχίας στην υλοποίηση της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης. «Επειδή το εμπάργκο όπλων έχει και μία εκτελεστική πτυχή, η οποία εν ανάγκη θα πρέπει να υλοποιηθεί και με τη χρήση όπλων, η Γερμανία δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε τέτοια ενέργεια», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Εκτός αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Μουράντ Μεντελσί δήλωσε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού είναι δυσανάλογοι σε σχέση με την απόφαση του ΟΗΕ και ζήτησε την «άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών». Ο Μεντελσί κατηγόρησε τις χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό ότι «επιδείνωσαν την κρίση».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Βουλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρέχει επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε να έχουμε παρουσία στις εξελίξεις».
Εκρήξεις στην Τρίπολη
Οι προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις συνεχίζουν τις σφοδρές μάχες με τους αντάρτες σε διάφορες περιοχές, με τη Μισράτα να είναι το πεδίο όπου διεξάγονται οι πιο αιματηρές συμπλοκές. Πληροφορίες κάνουν λόγο πως και η Αζνταμπίγια κινδυνεύει να πέσει, ενώ μάχες διεξάγονταν χθες στις πόλεις Ζιντάν, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, και στη Γιαφράν 130 νοτιοδυτικά της Τρίπολης.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκρήξεις ακούγονταν στην Τρίπολη και στη ναυτική βάση Μπουσέτα 10 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο πριν την αυγή στο κέντρο της Τρίπολης την Τετάρτη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ο Μουαμάρ Καντάφι και οι σύμμαχοί του είναι πολύ πιθανό να εξετάζουν προορισμούς για να καταφύγουν εγκαταλείποντας τη χώρα, αν και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχει αποφασίσει να παραδώσει την εξουσία, δήλωσε την Τρίτη η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. «Κάποια από όλα αυτά είναι απλά θέατρο» είπε η κ.Κλίντον σε συνέντευξή της στο δίκτυο ABC, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ, έχουν επίγνωση των ανθρώπων που προσεγγίζουν «ισχυριζόμενοι ότι μιλούν για λογαριασμό του Καντάφι» και προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιλογές που έχουν.
«Το μεγαλύτερο μέρος όλων αυτών είναι απλά μέρος της τακτικής του. Είναι σε κάποιο βαθμό απρόβλεπτος. Εν τούτοις πιστεύουμε ότι εξετάζει, παράλληλα και όλα τα ενδεχόμενα. Καταλαβαίνετε τώρα, ποιές είναι οι επιλογές μου, που θα μπορούσα να καταφύγω, τι θα έπρεπε να κάνω. Και εμείς θα ενθαρρύναμε μία τέτοια εξέλιξη», προσέθεσε η Χίλαρι Κλίντον.
Στο μεταξύ, από σήμερα Τετάρτη ξεκίνησαν οι περιπολίες στις ακτές της Λιβύης από το στόλο του ΝΑΤΟ, για την τήρηση του εμπάργκο όπλων.
Υπέρ της επέμβασης τα 2/3 των Γάλλων
Τα δύο τρίτα των Γάλλων (ποσοστό 66%) τάσσονται υπέρ της επέμβασης της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, ενώ το 34% δεν την εγκρίνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα France-Soir. Προηγούμενη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαρτίου, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την στρατιωτική επέμβαση, έδειχνε το αντίθετο, δηλαδή το 36% ήταν υπέρ και το 63% κατά, ενώ το 1% των ερωτηθέντων δεν είχε άποψη.
Στη Βρετανία, από δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα προκύπτει ότι το 53% των ερωτηθέντων κρίνουν πως οι βρετανοί στρατιώτες δεν πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη και το 43% τάσσεται κατά των επιθέσεων εναντίον του Καντάφι.
Στη Γερμανία, η πλειοψηφία υποστηρίζει την διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι σε αυτήν την επιχείρηση δεν συμμετέχουν γερμανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
Απελευθέρωση δημοσιογράφων
Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ζήτησε σήμερα με επιστολή του από τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι την απελευθέρωση των δημοσιογράφων του Ντέιβ Κλαρκ και Ρομπέρτο Σμιντ που συνελήφθησαν το Σάββατο κοντά στην Ατζνταμπίγια. «Έχω την τιμή να σας ζητήσω να τους ξαναδώσετε την ελευθερία τους, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης στην οποία αναφέρεστε τόσο συχνά», γράφει στην επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος του AFP, Εμανουέλ Χογκ. «Το διάβημα μου αφορά επίσης τον Τζο Ρεντλ, φωτογράφο του πρακτορείου Γκετί, με το οποίο οι δημοσιογράφοι μας του AFP συνεργάζονται στενά», προσθέτει ο Χογκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν λίγο αργότερα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >