Την Δευτέρα ξεκίνησε στο Κάιρο η δίκη του έκπτωτου προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, με τις αρχές να φοβούνται νέο κύκλο βίας. O Mόρσι οδηγήθηκε με ελικόπτερο ενώπιον των δικαστών το πρωί της Δευτέρας. Η διαδικασία γίνεται στο κτίριο της Σχολής της Αστυνομίας στο Κάιρο. Όμως, η δίκη διακόπηκε προσωρινά καθώς οι κατηγορούμενοι άρχισαν να τραγουδούν και αναμένεται να συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου. Η νέα κυβέρνηση του Καΐρου, μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό τον Ιούλιο, προσπαθεί να τον απομακρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο από το προσκήνιο, δικάζοντάς τον μαζί με την ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας – που κρίθηκε παράνομη – για υποκίνηση σε δολοφονία με την κινητοποιήση υποστηρικτών τους στις αιματηρές διαδηλώσεις.

Ads

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο δικαστής ενοχλήθηκε και από την άρνηση του έκπτωτου προέδρου να φορέσει στολή φυλακής.

Την παραμονή της δίκης, η Al Watan δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Μόρσι να μιλά, φορώντας φόρμα, από το χώρο κράτησής του και χαρακτηρίζοντας «έγκλημα από κάθε άποψη» την ανατροπή του. Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι έδωσαν το «παρών» έξω από το κτίριο, το οποίο φυσικά βρίσκεται υπό τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας. «Η λαϊκή βούληση παραβιάστηκε» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας τους έχει μεν συλληφθεί, αλλά οι υποστηρικτές τους έχουν δηλώσει σαφώς, ότι δεν θα ακούσουν τις συστάσεις των αρχών και θα βγουν στους δρόμους υπέρ του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου. Σημειώνεται ότι η πλατεία Ταχρίρ, το μέρος στο οποίο ξεκίνησαν και οι δυο διαδηλώσεις που έριξαν τόσο τον προηγούμενο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, όσο και τον Μοχάμεντ Μόρσι, είναι φραγμένη με συρματοπλέγματα σήμερα. 

Ads

Το κατηγορητήριο που βαρύνει τον Μόρσι, και τα 14 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που δικάζονται μαζί του, σχετίζεται με τους δεκάδες θανάτους διαδηλωτών τον περασμένο Δεκέμβριο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, όταν το Κάιρο είχε βγει στους δρόμους εναντίον του προεδρικού διατάγματος που διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του Μόρσι. Σε περίπτωση καταδίκης, οι κατηγορίες μπορούν να οδηγήσουν σε ισόβια κάθειρξη ή ακόμη και θανατική ποινή.