Μετά την έρευνα των βελγικών αρχών για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες, νέα ερωτήματα εγείρονται για τις «ομάδες φιλίας» και τα ανεπίσημα όργανα του ΕΚ που δεν υπόκεινται σε κανόνες.

Ads

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει σήμερα, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ένα ψήφισμα που ζητά την απελευθέρωση του Αμπντουλχαντί αλ-Καουάτζα, ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων του 2011 στο Μπαχρέιν.

Ο Καουάτζα, υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2013, βρίσκεται στη φυλακή για περισσότερο από μία δεκαετία. Ομάδα εργασίας του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα, το 2012, ότι ο ακτιβιστής τέθηκε υπό αυθαίρετη κράτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας έχει ξυλοκοπηθεί και έχει υποστεί τέσσερα κατάγματα στο σαγόνι του. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του αντιμετωπίζει μια εκστρατεία δικαστικής παρενόχλησης, καθώς τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε για δύο ξεχωριστά αδικήματα – για το σπάσιμο μιας καρέκλας και για προσβολή δημόσιου υπαλλήλου. Ούτε ο ίδιος ούτε ο δικηγόρος του ήταν παρόντες σε αυτές τις δίκες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Τομάς Ζιντικόφσκι (Tomáš Zdechovský), κεντροδεξιός Τσέχος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και προεδρεύων της ομάδας φιλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Μπαχρέιν, αντιπρότεινε -κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις- ένα ψήφισμα που πρακτικά υιοθετεί τη ρητορική του Μπαχρέιν, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από όλες τις πολιτικές ομάδες.

Ads

Συγκεκριμένα, τον περιέγραψε ως «πολιτικό αντίπαλο» και πρώην μέλος τρομοκρατικής ομάδας, επαναλαμβάνοντας τις επίσημες κατηγορίες ότι καταδικάστηκε για «χρηματοδότηση και συμμετοχή στην τρομοκρατία με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης και κατασκοπεία για λογαριασμό ξένης χώρας». Το 2012, ο ΟΗΕ είχε επίσημα αμφισβητήσει την εγκυρότητα αυτών των κατηγοριών, επισημαίνοντας την αοριστία τους.

Όπως αποκαλύφθηκε στις χθεσινές διαβουλεύσεις ενόψει ψηφίσματος, ο Τομάς Ζιντικόφσκι πραγματοποίησε αδήλωτη επίσκεψη στο Μπαχρέιν τον Απρίλιο του 2022, όπου συναντήθηκε με το εμπορικό επιμελητήριο της χώρας. Ο ίδιος απέδωσε τη μη δήλωση του ταξιδιού του σε λάθος των συνεργατών του και δήλωσε πως σύντομα θα καταθέσει τις δαπάνες, ωστόσο φέρεται να παραδέχτηκε ότι το ταξίδι του πληρώθηκε από το Μπαχρέιν.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια παράνομης δραστηριότητας από το Μπαχρέιν ή τον Τσέχο ευρωβουλευτή, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων για το ψήφισμα Καουάτζα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την περασμένη Παρασκευή, η πρεσβεία του Μπαχρέιν στις Βρυξέλλες παρέδωσε σχετικά έγγραφα στους ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών αρχείων του Καουάτζα, τα οποία επικρίνουν την «ανακριβή απεικόνιση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο σχέδιο ψηφίσματος.

Το Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία του Μπαχρέιν δήλωσε ότι ο φάκελος του Μπαχρέιν δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την υγεία του Καουάτζα και ότι του είχαν αρνηθεί επισκέψεις στο νοσοκομείο για δερματικές παθήσεις, προβλήματα στην πλάτη και τον ώμο, καθώς και μια επέμβαση για τραύματα στο πρόσωπο που υπέστη κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου κατηγόρησε τον Ζιντικόφσκι ότι ενεργεί ως «φερέφωνο των δικτατοριών του Κόλπου», υπογραμμίζοντας την απόφαση του ευρωβουλευτή να δεχθεί φιλοξενία από τις αρχές του Μπαχρέιν – όταν επισκέφθηκε τη Μανάμα τον Νοέμβριο του 2021 για να συναντήσει υπουργούς και αξιωματούχους. Το τετραήμερο ταξίδι, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, δηλώθηκε στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με τους κανόνες για τις εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται από τρίτους.

*Με πληροφορίες από Guardian