Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της οργάνωσης Just Stop Oil ψέκασαν με πορτοκαλί μπογιά το Στόουνχεντζ της Βρετανίας την Τετάρτη, με τα πορτοκαλί σημάδια να καλύπτουν ορισμένες από τις πέτρες του προϊστορικού μεγαλιθικού οικοδομήματος, και όλα αυτά να συμβαίνουν την παραμονή των εορτασμών του θερινού ηλιοστασίου.

Ads

Η ομάδα θέλει η βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει την εξόρυξη και την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μέχρι το 2030.

Δύο άτομα συνελήφθησαν με την υποψία ότι προκάλεσαν ζημιές στο αρχαίο μνημείο, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και οι έφοροι μας ερευνούν την έκταση της ζημιάς», δήλωσε η English Heritage στο Χ, η φιλανθρωπική οργάνωση που διαχειρίζεται το μνημείο. Το Στόουνχεντζ παραμένει ανοιχτό, πρόσθεσε.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική ομάδα Just Stop Oil, δύο διαδηλωτές φαίνονται να τρέχουν προς δύο από τους μεγάλιθους του Στόουνχεντζ και να ψεκάζουν με μπογιά, καθώς ένα άλλο άτομο προσπαθεί να τους σταματήσει.

Τα μέλη του κοινού μπορούσαν να περπατήσουν μέσα στον πέτρινο κύκλο, που βρίσκεται στη νότια Αγγλία, μέχρι το 1977, όταν περιφράχθηκε λόγω ανησυχιών για ζημιές από την απότομη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

«Η Just Stop Oil είναι μια ντροπή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ στο Χ της διαμαρτυρίας στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

 

 

 

 

Η οργάνωση Just Stop Oil έχει αποκτήσει φήμη στη Βρετανία για τις διασπαστικές περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες, με τους ακτιβιστές της να κλείνουν μεγάλους δρόμους, να διαταράσσουν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και να ρίχνουν ακόμη και σούπα σε έναν πίνακα του Βαν Γκογκ.