Περισσότεροι από 1000 Εβραίοι δημιουργοί, στελέχη και επαγγελματίες του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καταγγέλλοντας την ομιλία του Τζόναθαν Γκλέιζερ του σκηνοθέτη της ταινίας «The Zone of Interest» στα Όσκαρ.

Ads

Η λίστα των συνυπογεγραμμένων που δημοσιεύει το Variety καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών (Debra Messing, Tovah Feldshuh), στελέχη (Gary Barber, Gail Berman), δημιουργούς (Amy Sherman-Palladino), σκηνοθέτες (Eli Roth, Rod Lurie), παραγωγογούς (Lawrence Bender, Amy Pascal, Hawk Koch, Sherry Lansing) και εκπροσώπους (Jake Fenton της UTA, Jeffrey Greenberg της Gersh, δικηγόρος Craig Emmanuel). Περίπου 50 ακόμη άτομα έχουν προσθέσει τα ονόματά τους από την πρώτη δημοσίευση της ανοιχτής επιστολής.

Η επιστολή αναφέρει: «Απορρίπτουμε ότι ο εβραϊσμός μας καπηλεύεται με σκοπό την ηθική εξίσωση μεταξύ ενός ναζιστικού καθεστώτος που προσπάθησε να εξοντώσει μια φυλή ανθρώπων και ενός ισραηλινού έθνους που προσπαθεί να αποτρέψει τη δική του εξόντωση». Ο Γκλέιζερ αρνήθηκε να σχολιάσει στο Variety.

H δήλωση τονίζει επίσης τα εξής: «Η χρήση λέξεων όπως «κατοχή» για να περιγράψει τους Εβραίους που υπερασπίζονται μια πατρίδα που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια και έχει αναγνωριστεί ως κράτος από τα Ηνωμένα Έθνη, διαστρεβλώνει την ιστορία. Δίνει αξιοπιστία στη σύγχρονη συκοφαντία του αίματος που τροφοδοτεί ένα αυξανόμενο αντιεβραϊκό μίσος σε όλο τον κόσμο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Χόλιγουντ».

Ads

Η αποστολή έρχεται ως απάντηση στην ομιλία του σκηνοθέτη Τζόναθαν Γκλέιζερ στα Όσκαρ στις 10 Μαρτίου, αφού η ταινία του για το Ολοκαύτωμα «The Zone of Interest» κέρδισε αυτό της καλύτερης διεθνούς ταινίας. Με τον παραγωγό James Wilson και τον χρηματοδότη Len Blavatnik να στέκονται πίσω του, ο Glazer είπε: «Όλες οι επιλογές μας έγιναν για να αντικατοπτριστούν και να έρθουν αντιμέτωποι μαζί μας στο παρόν, για να μην πούμε να δούμε τι έκαναν τότε, αλλά να δούμε τι κάνουμε τώρα. Η ταινία μας δείχνει πού οδηγεί η απανθρωποποίηση στα χειρότερα της. Διαμόρφωσε όλο το παρελθόν και το παρόν μας. Αυτή τη στιγμή, στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται η εβραϊκότητά τους και το Ολοκαύτωμα να καπελώνεται από μια κατοχή που έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους. Είτε πρόκειται για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, είτε για τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα, για όλα τα θύματα αυτής της απανθρωποποίησης, πώς αντιστεκόμαστε;».