Σε κατάσταση, μίας ακόμα, αναπροσαρμογής των εμβολιαστικών τους προγραμμάτων βρίσκονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ΗΠΑ, μετά τον αποκλεισμό του εμβολίου της Johnson & Johnson από τον αμερικανικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Φαρμάκων και την μετέπειτα ανακοίνωση της αμερικάνικης εταιρίας να παγώσει την παράδοση συμφωνημένων δόσεων στην ΕΕ. Αιτία, ο εντοπισμός έξι περιπτώσεων κατά τις οποίες γυναίκες από 18-48 ετών εμφάνισαν θρομβώσεις στο αίμα, κάποιες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους με Johnson & Johnson.
«Προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο γ.γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, την ώρα που το δημοσίευμα της ιταλικής La Stampa σχετικά με απόφαση της Κομισιόν να μην ανανεώσει για το 2022 τα συμβόλαια με τις Johnson & Johnson και AstraZeneca έκανε το γύρο του κόσμου. Λίγο αργότερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωνε την επίσπευση παράδοσης 50 εκατ. δόσεων της Pfizer/ΒιοΝtech.
«Κατόπιν της ανακοίνωσης της Johnson & Johnson, μπορούμε να πούμε ότι το εμβόλιο αυτό τερματίζει το βίο του» λέει στο tvxs.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Πουλάς.
«Η εταιρία ανακοίνωσε όχι μόνο την αναβολή των παραδόσεων στην Ευρώπη αλλά επίσης ότι σταματά τις κλινικές δοκιμές και δίνει οδηγίες για πιθανά συμπτώματα σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο», αναφέρει ο καθηγητής και προσθέτει: «Η εταιρία διπλωματικά προσπαθεί να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Έχει προπληρωθεί για δόσεις που τελικά δε θα παραδώσει και πολύ δύσκολα θα ανταπεξέλθει χωρίς σοβαρές απώλειες».
Ο κ. Πουλάς θεωρεί ότι τόσο η Johnson & Johnson, όσο και η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βιάστηκαν και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες αυτής της βιασύνης. «Στη βιασύνη τους να βγάλουν τα εμβόλια, οι ιθύνοντες φαίνεται να μην σκέφτηκαν ότι ίσως καταστρέφουν τις ίδιες τους τις εταιρίες. Δεν ξέρουμε τί θα γίνει το επόμενο διάστημα. Πάντως σίγουρα ορισμένοι θα χάσουν τη δουλειά τους».
Τον ρωτήσαμε πώς γίνεται ένα εμβόλιο ουσιαστικά να «κόβεται» σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ έχουν βρεθεί τόσο λίγα περιστατικά με επικίνδυνες παρενέργειες, όπως οι θρομβώσεις. «Τόσο λίγα δηλώθηκαν», απαντά. «Στις κλινικές δοκιμές σίγουρα εντόπισαν περισσότερα. Επειδή δεν υπάρχουν πολιτικές συνειδητής φαρμακοεπαγρύπνησης, δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα είναι τα περιστατικά. Φανταστείτε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο στην ελληνική επαρχία που πεθαίνει ενώ έχει κάνει το «x» ή το «ψ» εμβόλιο. Ποιός θα εξετάσει αν ο θάνατός του σχετίζεται με το εμβόλιο αυτό;» λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Έως το καλοκαίρι είναι τα δύσκολα;
Ο διαφαινόμενος τερματισμός του βίου του εμβολίου της Johnson & Johnson και οι όλο και περισσότεροι περιορισμοί που οι χώρες βάζουν στο αντίστοιχο της AstraZeneca, αναγκάζουν τις τελευταίες να αναπροσαρμόσουν τα προγράμματα εμβολιασμού τους.
Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση που έως τώρα δεν έχει καταφέρει να εμβολιάσει ικανό αριθμό πολιτών, αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα. Έχοντας δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις για τις έως τώρα κινήσεις της στο θέμα των εμβολίων, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δείχνει να κινείται πλέον πιο αποφασιστικά. Όχι μόνο ανακοίνωσε την επίσπευση των 50 εκατ. δόσεων των Pfizer/BioNTech αλλά ανακοίνωσε πως η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη συγκεκριμένη σύμπραξη για ακόμα 1,8 δισ. νέες δόσεις. «Πρέπει να εστιάσουμε σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους. Τα εμβόλια mRNA είναι ξεκάθαρα μια τέτοια περίπτωση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση «ποντάρει» στον εμβολιασμό για να μπορέσει να υποδεχτεί τουρίστες με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, το 1,3 εκατομμύρια μονοδοσιακά εμβόλια της Johnson & Johnson που θα έρχονταν μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα, το πιθανότερο δύο δόσεων.
«Για όλες τις χώρες, αυτό το διάστημα είναι το δυσκολότερο, έως και το καλοκαίρι. Η ζημιά με τα εμβόλια έχει γίνει, ίσως έχει λίγο ακόμα μπροστά. Όμως ακόμα και αν αποδειχθεί ότι τα εμβόλια χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις, υπάρχει αρκετός χρόνος για τις εταιρίες να ετοιμάσουν δόσεις και για τις χώρες να οργανωθούν. Από το φθινόπωρο και μετά η πανδημία της covid-19 θα πάψει να αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Θα απασχολεί μόνο τους γιατρούς και τους ειδικούς», εκτιμά έμπειρος αναλυτής. Έως τότε όμως, όλα φαίνονται «στον αέρα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >