Η ΕΕ φέρεται να έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει τα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων με την AstraZeneca και την Johnson & Johnson, μετά τις παρενέργειες που έχουν καταγραφεί διεθνώς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδα «La Stampa», η οποία επικαλείται πηγές του ιταλικού υπουργείου Υγείας, η Κομισιόν έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει το 2022 τα συμβόλαια με τις δύο αυτές εταιρείες. 

Ads

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με τους ηγέτες πολλών κρατών της Ε.Ε. αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν αυτά τα εμβόλια δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι οι Βρυξέλλες θα επικεντρωθούν στη χρήση εμβολίων mRNA, όπως είναι της Pfizer και της Moderna.

Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τους λάθους λόγους, από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων, μέχρι τις καταγεγραμμένες παρενέργειες από το εμβόλιο της εταιρείας, που έχουν προκαλέσει σημαντική ανησυχία και έφεραν απαγορεύσεις και αλλαγή στρατηγικής σε πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ πρότειναν το πάγωμα των εμβολιασμών ώστε να ερευνηθούν περαιτέρω έξι περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων σε γυναίκες που έλαβαν το προϊόν της εταιρείας.

Ads

Σύμφωνα με τους New York Times έξι γυναίκες παρουσίασαν τις συγκεκριμένες παρενέργειες περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους. Οι ηλικίες τους είναι μεταξύ 18 – 48. Μια γυναίκα πέθανε, ενώ ακόμη μια νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα. Η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις παραδόσεις στην ΕΕ και ότι μελετά επισταμένως τις παρενέργειες που θυμίζουν τις αντίστοιχες της AstraZeneca και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές επιφυλασσόμενος να δώσει απαντήσεις όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις από την Johnson & Johnson

Στο μεταξύ, σήμερα η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες  33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και βάσει του αρχικού σχεδιασμού αναμένει από την εταιρεία μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων. Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.