Τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσαν κατά την επίθεση με μαχαίρι σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ads

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσα τους και ο δράστης, με το έβδομο θύμα να είναι μητέρα ενός βρέφους, έχασαν τη ζωή τους και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν.

Συνολικά οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα μωρό εννέα μηνών και η μητέρα του, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά την επίθεση που σημειώθηκε ενώ το εμπορικό κέντρο ήταν γεμάτο κόσμο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

«Ήταν μακελειό», δήλωσε ένας μάρτυρας, ο οποίος βρισκόταν σε ένα κοντινό καφέ με τα δύο μικρά παιδιά του όταν ξεκίνησε η επίθεση.

Ads

Ο άνδρας, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο ABC News ότι είδε ξαφνικά έναν άνδρα να «μαχαιρώνει αδιακρίτως ανθρώπους».

«Ήταν μια στιγμή παραφροσύνης», είπε μια εμφανώς αναστατωμένη γυναίκα, καθώς περιέγραψε ότι είδε μια άλλη τραυματισμένη γυναίκα να κείτεται στο πάτωμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης είχε επισκεφθεί το εμπορικό κέντρο στις 15:10 τοπική ώρα και επέστρεψε λίγα λεπτά αργότερα για να ξεκινήσει την επίθεση.

Η επίθεση τερματίστηκε μόνο όταν μια γυναίκα αστυνομικός -που είχε υπηρεσία σε κοντινή απόσταση- ήρθε αντιμέτωπη με τον άνδρα. Εκείνος σήκωσε το μαχαίρι του προς το μέρος της αλλά εκείνη πρόλαβε και τον πυροβόλησε, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Jason Dockson είπε ότι άκουσε «ανθρώπους να φωνάζουν και να ουρλιάζουν, να τρέχουν» και άρχισε να ακολουθεί την αστυνομικό.

Είπε ότι ο άνδρας, οπλισμένος με μια «μεγάλη λεπίδα» άρχισε “να έρχεται προς το μέρος μας και το μόνο που άκουσα ήταν “άφησέ το κάτω” και μετά τον πυροβόλησε».

«Αν δεν τον πυροβολούσε, λοιπόν, θα συνέχιζε να επιτίθεται, ήταν σε κατάσταση αμόκ», πρόσθεσε.

Πολυσύχναστο εμπορικό και σοκαριστικές μαρτυρίες

Το εμπορικό κέντρο Westfield όπου έγινε η επίθεση είναι ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο στα ανατολικά της κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής του Σίδνεϊ και κοντά στη διάσημη παραλία Bondi Beach.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή εμπορικά κέντρα της χώρας και όπως κάθε Σάββατο ήταν γεμάτο με εκατοντάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών οικογενειών και μικρών παιδιών, την πρώτη ημέρα των σχολικών διακοπών.

Ο Τζόνι, 33 ετών, ο οποίος επισκέφθηκε την κεντρική ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε ότι άκουσε φασαρία ενώ ψώνιζε και γύρισε για να δει μια γυναίκα και το μωρό της να δέχονται επίθεση.

«Την μαχαίρωναν. Όλοι ήταν σοκαρισμένοι [και] δεν ήξεραν τι να κάνουν», είπε.

Σε κοντινή απόσταση νόμιζε ότι μπορούσε να διακρίνει ένα άλλο σώμα στο έδαφος, ανέφερε επίσης.

Η τραυματισμένη γυναίκα κατάφερε να τρέξει προς το κατάστημα Tommy Hilfiger και μόλις μπήκε μέσα, το προσωπικό κλείδωσε γρήγορα τις πόρτες, είπε.

«Κάποιοι από τους άλλους πελάτες χρησιμοποιούσαν ρούχα και πράγματα για να προσπαθήσουν να… σταματήσουν την αιμορραγία», είπε.

«Το μωρό είχε μόνο ένα μικρό τραύμα, αλλά η κυρία ήταν αρκετά άσχημα… υπήρχε πολύ αίμα και ήταν πανικόβλητη», πρόσθεσε. «Ελπίζω να τα καταφέρει».

Στιγμές πανικού κατά την επίθεση

Ο Rashdan Aqashah, ο οποίος εργαζόταν στο κατάστημα ρούχων COS, είπε ότι είδε έναν άνδρα που κρατούσε ένα κοντάρι να αντιμετωπίζει τον επιτιθέμενο σε μια κυλιόμενη σκάλα.

«Είδα αυτόν τον έναν τύπο να παλεύει με τον δολοφόνο. Κρατούσε το κοντάρι, προσπαθούσε να πετάξει ένα κοντάρι στην κυλιόμενη σκάλα», δήλωσε ο 19χρονος.

Ο κ. Aqashah είπε ότι «όλοι άρχισαν να τρέχουν» όταν άρχισε να εκτυλίσσεται η επίθεση.

«Άρπαξα τον διευθυντή μου για να κλείσει την πόρτα του καταστήματος. Ήταν ακριβώς μπροστά από το κατάστημά μας», είπε.

Ο Vernon Michael δήλωσε στο Reuters ότι βρισκόταν σε ένα κατάστημα όταν άκουσε κάποιον να λέει «τρέξτε, τρέξτε, κάποιος μαχαιρώθηκε».

«Είμαστε ευγνώμονες γιατί κυριολεκτικά δύο λεπτά πριν από αυτό, καθόμασταν ακριβώς εκεί που συνέβη, εκεί που μαχαιρώθηκε η πρώτη κυρία», είπε.

Η Αυστραλία έχει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες για την κατοχή όπλων και μαχαιριών. Επιθέσεις όπως η σημερινή είναι εξαιρετικά σπάνιες στη χώρα. Τον Νοέμβριο του 2018 ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο σε δρόμο της Μελβούρνης πριν πέσει νεκρό από τα πυρά της αστυνομίας. Την ευθύνη για το έγκλημα αυτό είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.