Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσα τους και ο δράστης, με το έβδομο θύμα μητέρα βρέφους, έχασαν τη ζωή τους και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν μετά την επίθεση του με μαχαίρι σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, προτού τον πυροβολήσει θανάσιμα η αστυνομία, όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία σε νέα ενημέρωση το μεσημέρι του Σάββατου.

Ads

Ads

Ο Άντονι Κουκ, υποδιοικητής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο άγνωστος ύποπτος σκοτώθηκε από αστυνομικό που έσπευσε στη σκηνή στο εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction.

Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα μωρό εννέα μηνών και η μητέρα του, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά την επίθεση που σημειώθηκε ενώ το εμπορικό κέντρο ήταν γεμάτο κόσμο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ. EPA/BIANCA DE MARCHI

Το έκτο θύμα πέθανε από τα τραύματά του στο νοσοκομείο, δήλωσε η αστυνομία στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν, ενώ τα πλάνα που μεταδόθηκαν έδειχναν την αστυνομία να αποκλείει τον τόπο του εγκλήματος και να βοηθά τους τραυματίες.

Το κίνητρο δεν ήταν άμεσα σαφές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε αργότερα το Σάββατο ότι οι εικασίες «δεν θα ήταν χρήσιμες αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να επιτρέψουμε στους ερευνητές να συνεχίσουν το έργο τους».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα, ο Αλμπανέζε είπε ότι η επίθεση ήταν «πέρα από λόγια, ακατανόητη».

«Πρόκειται για μια φρικτή πράξη βίας, η οποία στόχευε αδιακρίτως αθώους ανθρώπους που έκαναν τα ψώνια τους ένα συνηθισμένο Σάββατο», είπε.

 

 

Εικόνες και πλάνα από το εσωτερικό του εμπορικού κέντρου έδειχναν έναν άνδρα να κρατάει ένα ματωμένο μαχαίρι. Αρκετοί άνθρωποι μέσα στο εμπορικό κέντρο χρησιμοποίησαν κολωνάκια για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τον ύποπτο, ο οποίος φορούσε βερμούδα και αθλητική φανέλα. Τα βίντεο έδειχναν επίσης εμφανή θύματα στο έδαφος, με τους διασώστες έκτακτης ανάγκης να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε ένα θύμα.
Μια νεαρή γυναίκα που βρισκόταν μέσα στο εμπορικό κέντρο όταν ξεκίνησε η επίθεση δήλωσε ότι είδε μια γυναίκα πεσμένη στο έδαφος μέσα σε ένα κατάστημα.

«Δεν τον είδα καλά [τον επιτιθέμενο], έτρεχα, αλλά ήταν απλά τρελό, ήταν τρέλα, δεν το περίμενα».

Μια άλλη μάρτυρας δήλωσε ότι εκείνη και ο σύζυγός της βρίσκονταν μέσα σε ένα κατάστημα όταν άρχισε η αναταραχή και κατάφεραν να διαφύγουν σώοι αφού κλειδώθηκαν σε ένα δωμάτιο γραφείου.

«Κάποιος τραυματίστηκε εκεί κάτω, όλοι έψαχναν να δουν τι συμβαίνει. Τότε είδαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να τρέχουν προς το μέρος μας και μετά ακούσαμε έναν πυροβολισμό».

Το εξαώροφο εμπορικό κέντρο βρίσκεται στα ανατολικά προάστια του Σίδνεϊ και είναι σχετικά κοντά στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της πόλης.