Αρχιμαφιόζος είναι κι ότι ήθελε πάντα έκανε, συνήθεια που δύσκολα θα άλλαζε κλείνοντας τα 100.

Ads

Σκηνές που παραπέμπουν στην ταινία «Νονός» εκτυλίχθηκαν πριν λίγες μέρες στο χωριό Τσίνιζι της Σικελίας, με τον διαβόητο αρχιμαφιόζο Προκόπιο Ντι Μάτζιο, να διοργανώνει ένα πάρτυ για τα γενέθλια του. Την γιορτή ακολούθησε ένα  φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων παρά την αυστηρή απαγόρευση του δήμου.

Στην υπερπολυτελή δεξίωση παρήλασε πλήθος κόσμου που υπέβαλε «τα σέβη του» στον γηραιότερο -κι έναν από τους πλέον επικίνδυνους- μαφιόζο της Ιταλίας, που μέχρι και σήμερα τηρεί την ομερτά και δηλώνει ότι «μαφία δεν υπάρχει». Ο Ντι Μάτζιο φέρεται να είναι ο τελευταίος εν ζωή στενός συνεργάτης του πρώην αρχηγού της Κόζα Νόστρα Τοτό Ριίνα.

image

Ads

Ο δήμος της πόλης έχει απαγορεύσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για περιβαλλοντικούς λόγους, ωστόσο το σόου του κάπο Προκόπιο Ντι Μάτζιο ήταν τόσο μεγάλο, που τα πυροτεχνήματα έγιναν ορατά ακόμη και μέχρι το αεροδρόμιο Φαλκόνε-Μπερσελίνο του Παλέρμο -που πήρε το όνομά του προς τιμήν των δικαστών που αποτέλεσαν σύμβολο στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και δολοφονήθηκαν άγρια από την Κόζα Νόστρα στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η επίδειξη δύναμης του αρχιμαφιόζου εξόργισε τόσο τον δήμο, όσο και τους κατοίκους της περιοχής, που το 1978 είδαν έναν συμπολίτη τους να δολοφονείται από τη μαφία, επειδή μέσω του ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού του σταθμού κατήγγειλε την απεριόριστη εξουσία της Κόζα Νόστρα.