Μία εβδομάδα μας χωρίζει από το δημοψήφισμα στην Ιταλία, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και με την αντίστροφη μέτρηση να έχει αρχίσει, τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο «όχι» και τον Ματέο Ρέντσι να απειλεί με παραίτηση αν χάσει, οι Ιταλοί φοβούνται και σπεύδουν να σηκώσουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες και να αγοράσουν χρυσό.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WiWo μιλά για αυξημένη ζήτηση χρυσού από Ιταλούς που στρέφονται στην Ελβετία και παράλληλη μείωση των καταθέσεων τους.

Στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσσίνο της νότιας Ελβετίας, εδώ και βδομάδες Ιταλοί παραγγέλουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα.

«Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως είπε ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, ο διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό WiWo.

Ads

Παράλληλα, υποστηρίζει το περιοδικό, πτωτική τάση εμφανίζουν και οι καταθέσεις των ιταλικών ταπεζών. Οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθειά κρίση ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων.