Διεύρυνση των οικονομικών μέτρων από τα 47 στα 79 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις, αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της χώρας. Στη δέσμη των μέτρων περιλαμβάνεται η σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με την ηλικία συνταξιοδότησης, το οποίο θα ξεκινήσει από το 2013 αντί το 2014 που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Ads

Επίσης, προβλέπεται η έκτακτη εισφορά για τις συντάξεις άνω των 90.000 ευρώ, «πάγωμα» των συντάξεων που υπερβαίνουν το 5πλάσιο της βασικής σύνταξης. Καταργούνται δε φοροαπαλλαγές και προωθείται η άμεση καταβολή «εισιτηρίου» 10 ευρώ σε όσους ασφαλισμένους επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των ιταλικών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόνιτ, θα δοθούν κίνητρα στους δήμους για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών που κατέχουν με εξαίρεση αυτές που διαχειρίζονται τα δίκτυα ύδρευσης. Επίσης, περιορίζονται οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και προβλέπονται συνενώσεις των μικρότερων δήμων. Τα μέτρα αυτά έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Συνέλευσης των Ιταλικών Περιφερειών, με τον πρόεδρό της να τονίζει ότι «δεν επιτρέπουν στις ιταλικές περιφέρειες να συνεχίσουν να λειτουργούν».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, του Cgil, το οποίο τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι παρεμβάσεις αυτές «τραυματίζουν, για μια ακόμη φορά το κοινωνικό κράτος της χώρας, ρίχνοντας όλο το βάρος στις πλάτες των συνταξιούχων και των μισθωτών. Το συνδικάτο επίσης, ξεκινάει από αύριο σειρά κινητοποιήσεων στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ads

Τα έκτακτα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν σήμερα το απόγευμα από τη Γερουσία της Ρώμης και αύριο το βράδυ από την ιταλική Βουλή.