Παραιτήθηκε ολόκληρη η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, μαζί με το γραμματέα του κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, αμέσως μετά την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Δημοκρατίας, στην Ιταλία.

Ads

Ο Ενρίκο Λέτα, δεύτερος γραμματέας του κόμματος, παρέμεινε στη θέση του, παρά τις αρχικές πληροφορίες που τον ήθελαν να αποχωρεί.
 
Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, ωστόσο, να καταφέρει να ηγηθεί του κόμματος μόνος έως το επόμενο έκτακτο συνέδριο των Δημοκρατικων, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συγκληθεί τον Σεπτέμβριο.
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένο, την ώρα που ετοιμάζεται να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι δεν κατάφερε να εκλέξει τους Φράνκο Μαρίνι και Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Δημοκρατίας, δεν κέρδισε τη μάχη που είχε δώσει μέσω του Μπερσάνι για να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ συγχρόνως αμφισβητείται από σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του οι οποίοι ενδέχεται να μετακινηθούν προς τον Μπέπε Γκρίλο.
 
«Συνέβησαν πράγματα χυδαία και άδικα. Το κόμμα μας έχασε όλη του την αξιοπιστία και πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να προσπαθήσει να την ξαναβρεί», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της γερουσίας, Φράνκο Μαρίνι, τον οποίο μάλιστα το Δημοκρατικό Κόμμα προσπάθησε –ανεπιτυχώς όμως- να προωθήσει για την προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι:
 
Γκρίλο: Μικρό πονηρό πραξικόπημα
 
«Μικρό πονηρό πραξικόπημα», χαρακτήρισε ο Μπέπε Γκρίλο την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Δημοκρατίας. O Ναπολιτάνο ήταν «κουρασμένος και απογοητευμένος, και τα κόμματα κατάφεραν να τον πείσουν να παρατείνει την θητεία του» ανέφερε.
 
Πρόσθεσε επίσης ότι η «κεντροαριστερά δεν θέλησε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των ψηφοφόρων της, να ψηφίσει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Στέφανο Ροντοτά», και εξήγησε ότι «χθες το βράδυ δεν μετέβη τελικώς στην Ρώμη και δεν μίλησε στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές για να αποφευχθούν τυχόν βίαια επεισόδια».
 
Νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επανεκλογή Ναπολιτάνο πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη στην πλατεία των Αγίων Αποστολών.