Η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την εθνική επικράτεια για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών μέσω των διαδρομών της Μεσογείου, μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Θαλάσσιων Πολιτικών, Νέλο Μουσουμέτσι.

Ads

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υποστηριζόμενη από αρχική χρηματοδότηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ, θα διαρκέσει έξι μήνες, δήλωσαν πηγές εκτός του υπουργικού συμβουλίου που την ανακήρυξε, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η απόφαση έρχεται μετά από συνάντηση τη Δευτέρα (10/4) μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι και του Μουσουμέτσι, ενώ προβλέπονται επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, καθώς και μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι δομές που επεξεργάζονται τις διαδικασίες «επαναπατρισμού».

«Είναι ένα πρόβλημα που αναμένεται να παραμείνει μαζί μας για τουλάχιστον τα επόμενα δέκα χρόνια, μια συνθήκη που θέτει υπό πίεση τις κρατικές υποδομές και είναι αναπόφευκτο γιατί μιλάμε για ανθρώπους που έχουν δικαιώματα και απέναντι στους οποίους πρέπει να αναλάβουμε μια υπεύθυνη προσέγγιση» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μουσουμέτσι, πρώην κυβερνήτης της νησιωτικής περιφέρειας της Σικελίας.

Ads

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να διευκολύνει τις διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Μιλάμε για ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναδεί στο παρελθόν. Τα νησιά μόνα τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κατέληξε.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ιταλία σημείωσε σημαντική αύξηση στον αριθμό προσφύγων που φτάνουν στις νότιες ακτές της από τη βόρεια Αφρική, με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους να αποβιβάζονται μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Περίπου 38 άνθρωποι έχουν επίσης αναφερθεί νεκροί και άλλοι 18 αγνοούνται σε δύο ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας.

«Υποστηρίξαμε πρόθυμα το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, γνωρίζοντας καλά τη σοβαρότητα ενός φαινομένου που έχει σημειώσει αύξηση 300%. Ας είναι σαφές, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν θα λύσει το πρόβλημα, η λύση του οποίου συνδέεται αποκλειστικά με μια συνειδητή και υπεύθυνη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Μουσουμέτσι μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.