Η οικονομία της Ιταλίας πιθανότατα συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι τα μέσα του 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.

Ads

Η Μελόνι και το ακροδεξιό της κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας προσπαθούν να καταλήξουν σε κυβερνητικό σχήμα ικανό να καθησυχάσει τους επενδυτές, ωστόσο, η άρνηση του Φάμπιο Πανέτα να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών δεν βοήθησε την προσπάθεια.

Ο Πανέτα είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Εξέφρασε την άρνησή του να αναλάβει την θέση του υπουργού Οικονομικών όταν το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των επικεφαλής Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο 63χρονος πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιταλίας ήταν σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως η προτιμώμενη επιλογή της Μελόνι για τη διαχείριση της οικονομίας και του χρέους της Ιταλίας. Η θέση είναι κρίσιμη για τις αγορές που προσπαθούν να βρουν ενδείξεις ότι θα ακολουθήσει την υπόσχεσή της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη σύμφωνα με τη γραμμή του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Ads

Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με την εφημερίδα «Republica» η Μελόνι και το κόμμα της οι οποίοι ασκούσαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ντράγκι φαίνεται πως πλέον έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής τους και ότι έχει δεσμευτεί ότι δεν θα ακολουθήσει κοινωνικές ή φορολογικές πολιτικές που μπορεί να αυξήσουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ντράγκι πλέον έχει υπό την προστασία του την Μελόνι και έχει εγγυηθεί για εκείνη στους θεσμούς.

Οι άλλες επιλογές

Άλλη επιλογή είναι του σημερινού υπουργού Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, ενός άλλου πρώην αξιωματούχου της Τράπεζας της Ιταλίας.

Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται στη Ρώμη είναι ο Ντομένικο Σινισκάλκο και ο Τζούλιο Τρεμόντι, αμφότεροι υπουργοί Οικονομικών των δεξιών διοικήσεων υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και ο Λουίτζι Μπουτιλιόνε, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας που έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις επιχειρήσεις.

Μια λύση θα μπορούσε να είναι να χωριστεί το ισχυρό υπουργείο Οικονομίας στα δύο, με μια διοίκηση να είναι υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό και μια άλλη για τη δημοσιονομική πολιτική. Αυτό θα πρόσθετε επίσης μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο, μια χρήσιμη επιλογή για μια κυβέρνηση συνασπισμού, και θα μείωνε τη δύναμη της θέσης. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Μαουρίτζιο Λέο, σύμβουλος της Μελόνι, έχει προταθεί ως πιθανός υπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική.