Από την Ιταλία εστάλησαν τα δύο παγιδευμένα δέματα που εξερράγησαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, σύμφωνα με τον Ιταλό υφυπουργός Εσωτερικών, Αλφρέντο Μαντοβάνο, ο οποίος με τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Il Giornale», βάζει τέλος στα σενάρια για ενδεχόμενη αποστολή των δεμάτωναπό την Ελλάδα.

Ads

Επιπλέον, ο Αλφρέντο Μαντοβάνο, διευκρινίζει, πως τα δύο δέματα «είναι παρόμοια. Αυτός ο τρόπος δράσης του αναρχικού χώρου, άλλωστε, δεν αποτελεί κάτι το καινούριο. Το ότι βρισκόμαστε κοντά στα Χριστούγεννα, προσφέρει και περισσότερη δημοσιότητα, μέσω των μέσων ενημέρωσης».

Ερωτηθείς, για το ενδεχόμενο να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση άτομα από την Ελλάδα, ο υφυπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι «αυτές οι ομάδες ανταλλάσσουν πληροφορίες, επικοινωνούν, έχουν δημιουργήσει ένα αρκετά ρευστό δίκτυο», ενώ εκτιμά ότι «οι πιο πιθανοί στόχοι είναι οι φυλακές, τα κέντρα στα οποία οδηγούνται οι λαθρομετανάστες πριν την απέλαση και όσοι ασχολούνται με την αγορά της εργασίας».

«Ο χώρος της αναρχίας στο εσωτερικό του έχει πολλές διαφοροποιήσεις. Όπως σε όλες τις διασπασμένες πραγματικότητες, υπάρχει ανταγωνισμός. Πράξεις σαν τις χθεσινές αντιστοιχούν, περίπου, σε ένα μήνυμα ύπαρξης. Σα να θέλουν να πουν: Μη ξεχνάτε ότι ακόμη υπάρχουμε. Είναι και ένας τρόπος στρατολόγησης, για να σταλούν μηνύματα σε όποιον είναι έτοιμος να πλησιάσει τον χώρο αυτό», δήλωσε ο Μαντοβάνο, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις δύο επιθέσεις, που σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας.

Ads

Τέλος, αναφερόμενος στα μέτρα ασφαλείας των πρεσβειών στην Ιταλία, τονίζει ότι «οι πρεσβείες έχουν αυξήσει σημαντικά το όριο επιφυλακής τους. Το καταλαβαίνουμε από την επαφή τους με την αστυνομία. Επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δίκτυο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το στοιχείο της έκπληξης, αλλά εργαζόμαστε πυρετωδώς και η λογική των επιθέσεων, ακόμη κι αν είναι εγκληματική, ακλουθεί μια διαδικασία δράσης, την οποία γνωρίζουμε».