Ads

Ιστορική νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και για το σύνολο των Αμερικανών πολιτών αποτελεί η τελική έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος Υγείας, επεκτείνοντας την ασφαλιστική κάλυψη σε σχεδόν όλους τους πολίτες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο αμερικανικό σύστημα περίθαλψης από τη δεκαετία του 1960, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα περίθαλψης για ηλικιωμένους.

Με μια δύσκολη ψηφοφορία, το νομοσχέδιο πέρασε με 219 ψήφους υπέρ, έναντι 212 κατά, λαμβάνοντας δηλαδή 3 ψήφους περισσότερες από τις 216 ψήφους που ήταν απαραίτητες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη ψηφοφορία ιστορική δηλώνοντας την Παρασκευή ότι πρόκειται για κατάληξη της «μάχης ενός αιώνα» υπέρ των Αμερικανών.

Το νομοσχέδιο αυτό ήταν η κορυφαία προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής του Ομπάμα, καθώς επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη των φτωχών, επιβάλλει νέους φόρους στους εύπορους και απαγορεύει πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών όπως να αρνούνται να καλύψουν ανθρώπους με ήδη διαπιστωμένα προβλήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν παρέχει τη δυνατότητα δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες. Αυτός ήταν ο μεγάλος συμβιβασμός που χρειάστηκε να κάνουν οι Δημοκρατικοί, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Γερουσία. Ωστόσο, προβλέπει ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ασφαλισμένοι, όσοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα θα επιδοτούνται από το κράτος, ενώ μπαίνει πλαφόν στις ταρίφες των ιδιωτικών νοσοκομείων και των φαρμακευτικών εταιρειών, την ίδια στιγμή που περιορίζονται πρακτικές των ασφαλιστικών, όπως το να μην ασφαλίζουν πολίτες που έχουν ήδη προβλήματα υγείας.

Ads

Ο πρόεδρος Ομπάμα επαίνεσε τους βουλευτές που υιοθέτησαν το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, λέγοντας πως γνωρίζει πως δεν ήταν μια εύκολη ψήφος, τονίζοντας ωστόσο πως ήταν η «σωστή ψήφος». «Απόψε υπερβήκαμε το βάρος της πολιτικής, ενώ όλοι οι ειδήμονες μας έλεγαν ότι δεν ήταν πλέον δυνατόν», δήλωσε ο Ομπάμα, ικανοποιημένος από την έκβαση της ψηφοφορίας. «Αποδείξαμε ότι παραμένουμε ένας λαός ικανός για μεγάλα πράγματα», πρόσθεσε.

«Δεν είναι ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, είναι όμως μείζονος σημασίας μεταρρύθμιση. Η νομοθεσία αυτή δεν θα διορθώσει όλα όσα ταλαιπωρούν το σύστημα Υγείας μας, όμως μας κάνει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι μοιάζει η αλλαγή», σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επόμενο βήμα πια, η τελική υπογραφή του νομοσχεδίου από τον Αμερικανό πρόεδρο, ούτως ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Διαβάστε επίσης το αφιέρωμα του tvxs.gr στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας: Το πρόβλημα του ΕΣΥ και οι πρόσφατες εξελίξεις