Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε τζαμί και στους τοίχους του τεμένους προσβλητικά συνθήματα στα εβραϊκά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τις τοπικές παλαιστινιακές αρχές. Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που εντείνονται οι αμερικανικές προσπάθειες για τη διάσωση των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ads

Έξι ένοπλοι άνδρες έφθασαν με αυτοκίνητο γύρω στις 03:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδος) στο χωριό Μπέιτ Φατζάρ, κοντά στη Βηθλεέμ στη νότια Δυτική Όχθη και σταμάτησαν έξω από το τζαμί, δήλωσαν παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες.

Δεκαπέντε αντίτυπα του Κορανίου και τα χαλιά του τεμένους κάηκαν, δήλωσε ο Αλι Ταουάμπτι, μέλος δημοτικού συμβουλίου στο χωριό Μπέιτ Φατζάρ. Είναι η τέταρτη βεβήλωση τεμένους στη Δυτική Όχθη από το Δεκέμβριο. Και αυτή η επίθεση αποδίδεται σε εβραίους εποίκους. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για την επίθεση στο Μπέιτ Φατζάρ.

Η Χαμάς αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό ότι πρόκειται για “μια επικίνδυνη επίθεση”, μια “ρατσιστική πολιτική σε βάρος του Ισλάμ και του παλαιστινιακού λαού” και μια “αποτυχημένη απόπειρα για να πληγεί η βούληση του λαού και η αντίσταση” των Παλαιστινίων. Η Χαμάς κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να “διακόψει οριστικά τις διαπραγματεύσεις” με το Ισραήλ και να “επιστρέψει στην επιλογή της παλαιστινιακής ενότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων” των Παλαιστινίων.

Ads