Το Ισραήλ απηύθυνε νέα προειδοποίηση στους Παλαιστίνιους στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, «να απομακρυνθούν από τη γραμμή πυρός και να πλησιάσουν την ανθρωπιστική βοήθεια» στα σύνορα με την Αίγυπτο, στην τελευταία ένδειξη ότι σχεδιάζει να επιτεθεί και στο νότιο κομμάτι του παλαιστινιακού θύλακα.

Ads

«Ζητάμε από τους ανθρώπους να μετακινηθούν. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε αμάχους να εμπλέκονται σε διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε την Παρασκευή (17/11) στο MSNBC ο Μαρκ Ρέγκεβ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που διέφυγαν νότια από την ισραηλινή εισβολή στην πόλη της Γάζας να μετακινηθούν ξανά, μαζί με τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς, μιας πόλης άνω των 400.000 κατοίκων, επιδεινώνοντας μια ήδη τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών πλέον ξεπερνά τους 12.000 – ανάμεσά τους 5.000 παιδιά.

Ads

Το Ισραήλ έριξε φυλλάδια πάνω από τη Χαν Γιουνίς λέγοντας στον κόσμο να απομακρυνθεί σε καταφύγια, υποδηλώνοντας ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί. Περίπου 26 Παλαιστίνιοι, κυρίως παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό της πόλης νωρίς το Σάββατο (18/11), ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Ρέγκεβ δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα πρέπει να προελάσουν στην πόλη «για να εκδιώξουν τους μαχητές της Χαμάς από υπόγειες σήραγγες και καταφύγια, αλλά ότι δεν υπάρχουν τέτοιες “τεράστιες υποδομές” σε λιγότερο δομημένες περιοχές στα δυτικά».

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν ξανά αν κινηθούν δυτικά», είπε. «Τους ζητάμε να μετακινηθούν σε μια περιοχή όπου ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σκηνές και ένα νοσοκομείο πεδίου. Επειδή οι δυτικές περιοχές βρίσκονται πιο κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να μεταφερθεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μαρκ Ρέγκεβ.

Με το σταγονόμετρο η παράδοση καυσίμων

Tην αποστολή δύο βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν καθημερινά περιορισμένη ποσότητα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, ενέκρινε την Παρασκευή (17/11) το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ «κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ», όπως έγινε γνωστό από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι θα επιτρέπεται η είσοδος περίπου 120.000 λίτρων καυσίμων κάθε δύο ημέρες.

Τα περισσότερα από αυτά προορίζονται για τα φορτηγά που παραδίδουν βοήθεια, καθώς και για την υποστήριξη του ΟΗΕ στην παροχή νερού και αποχέτευσης, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η εναπομείνουσα ποσότητα προορίζεται για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω έλλειψης καυσίμων.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μετά από σύσταση του ισραηλινού στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ. Δύο βυτιοφόρα θα κάνουν καθημερινά παραδόσεις καυσίμων «για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών του ΟΗΕ» στον παλαιστινιακό θύλακα, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Με την απόφαση αυτή το Ισραήλ «εξακολουθεί να έχει το αναγκαίο περιθώριο κινήσεων για να εξοντώσει τη Χαμάς», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Al Jazeera ότι θα επιτραπεί η είσοδος σε δύο φορτηγά την ημέρα για να καλύψουν τις ανάγκες του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ποσότητα παρέχει «ελάχιστη» υποστήριξη για τα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής στη Γάζα για την πρόληψη ασθενειών.

Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή υπηρεσία που διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν 17.000 λίτρα καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα την Παρασκευή (17/11) για τις γεννήτριες της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Paltel που την Πέμπτη (16/11) έκανε γνωστό ότι διακόπτει όλες τις υπηρεσίες της, λόγω έλλειψης καυσίμων.