Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε την Παρασκευή (17/11) ότι έλαβε κοινό αίτημα από πέντε χώρες για διερεύνηση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη, την ώρα που η τραγωδία στη Γάζα για χιλιάδες αμάχους κορυφώνεται.

Ads

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είπε ότι η παραπομπή προήλθε από τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τη Βολιβία, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί. Η Νότια Αφρική είπε ότι το αίτημα υποβλήθηκε «για να διασφαλιστεί ότι το ΔΠΔ δίνει επείγουσα προσοχή στη σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στην Παλαιστίνη».

Το ΔΠΔ έχει ήδη μια εν εξελίξει έρευνα για την «κατάσταση στο κράτος της Παλαιστίνης» για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις 13 Ιουνίου 2014.

Τουλάχιστον 12.000 Παλαιστίνιοι νεκροί, ανάμεσά του 5.000 παιδιά

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 12.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών 5000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, ανέφεραν αξιωματούχοι της Χαμάς. Περισσότεροι από 3.570 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων 1.800 παιδιά – αγνοούνται.

Ads

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα πλήξουν στόχους της Χαμάς όπου και αν τους βρουν, ακόμη και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στον βορρά του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Θα γίνει οπουδήποτε υπάρχει η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και του νότου» της Λωρίδας, είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Ζωντανός εφιάλτης»

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η πολιορκία του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο.

Όπως μετέδωσε το BBC, γιατρός του νοσοκομείου Al-Ahli το οποίο εκκενώθηκε περιγράφει την κατάσταση ως «ζωντανό εφιάλτη». Ο Δρ Ghassan Abu Sitta – ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στην Al-Shifa – είπε ότι το Al-Ahli ήταν περικυκλωμένο από ισραηλινά τανκς, ενώ είχαν τελειώσει οι ιατρικές προμήθειες αναγκάζοντας το νοσοκομείο να κλείσει.

«Το να αφήνω 500 τραυματίες γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να μπορέσεις να κάνεις για αυτούς, είναι απλώς το πιο σπαρακτικό πράγμα που δεν χρειάστηκε να κάνω ποτέ», είπε ο Βρετανοπαλαιστίνιος γιατρός στο Reuters.

Χθες, η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης δήλωσε ότι οι ομάδες της ιατρικής υπηρεσίας «παγιδεύτηκαν» μέσα στο Αλ-Αχλί και ανέφερε εκρήξεις και «πυροβολισμούς».

 

Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ

 

Στο μεταξύ, sos εκπέμπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, με χιλιάδες εκτοπισμένους να είναι αντιμέτωποι με την πείνα, την δίψα και τις ασθένειες. Σημειώνεται ότι το τμήμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι «πρακτικά ανύπαρκτες» και ότι οι κάτοικοι της Γάζας έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λιμοκτονίας.

Τα κρούσματα των ασθενειών είναι σημαντικά υψηλότερα από τα αναμενόμενα, ενώ προειδοποιεί πως αναμένεται επιδείνωση των επιδημιών ενόψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 70.000 κρούσματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας. «Ανησυχούμε εξαιρετικά για την εξάπλωση των ασθενειών όταν φτάσει η χειμερινή περίοδος» τόνισε ο Richard Peeperkorn, εκπρόσωπο του ΠΟΥ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων στη Γάζα έχουν κλείσει οι μονάδες αφαλάτωσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πίνουν μολυσμένο νερό, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων.

Η περισυλλογή σκουπιδιών έχει σταματήσει, δημιουργώντας ακατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης, όπου ευδοκιμεί η αύξηση των εντόμων και των τροκτικών που μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες, τονίζει ο ΠΟΥ.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι 24 ασθενείς πέθαναν τις τελευταίες δύο ημέρες στο νοσοκομείο al-Shifa λόγω διακοπών ρεύματος που προκλήθηκαν από την έλλειψη καυσίμων. «Ο ιατρικός εξοπλισμός έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της διακοπής ρεύματος», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ-Κούντρα.

«Δεν μπορεί να παραδοθεί βοήθεια στη Γάζα»

Την αδυναμία του να μπορέσει να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα καθώς έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και ο οργανισμός δεν έχει επικοινωνία με το προσωπικό του, γνωστοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ. Μιλώντας στην Yolande Knell του BBC, η Juliette Touma από την UNRWA – την υπηρεσία παροχής βοήθειας του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους – είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μόνο εάν αποκατασταθούν οι επικοινωνίες και το ζήτημα με τα καύσιμα.

Νωρίτερα πάντως, την αποστολή δύο βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν καθημερινά καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας, ενέκρινε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ «κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως έγινε γνωστό από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τα πρώτα καύσιμα αναμένεται να φτάσουν αύριο Σάββατο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα. Προβλέπεται ότι θα παραδίδονται έως και 140.000 λίτρα κάθε 48 ώρες, εκ των οποίων τα 20.000 θα προορίζονται για τις γεννήτριες που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μετά από σύσταση του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ. Δύο βυτιοφόρα θα κάνουν καθημερινά παραδόσεις καυσίμων «για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών του ΟΗΕ» στον θύλακα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Με την απόφαση αυτή το Ισραήλ «εξακολουθεί να έχει το αναγκαίο περιθώριο κινήσεων για να εξοντώσει τη Χαμάς», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα «κατέρρεαν» οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις της στη Γάζα. Σύμφωνα με ένα στέλεχός της, 50 βυτιοφόρα με καύσιμα περνούσαν καθημερινά στον θύλακα πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα ενέκρινε την παράδοση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, γιατί θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτά η Χαμάς, την οποία κατηγορεί ότι οικειοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα για να καλύψει τις στρατιωτικές ανάγκες της.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις εδώ και εβδομάδες στο Ισραήλ για να επιτρέψει τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετέφερε αυτό το μήνυμα στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε αυτήν την εβδομάδα με τον υπουργό Στρατηγικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, ο οποίος μετέχει στο πολεμικό συμβούλιο.