Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έχει ξεκινήσει διακριτικές συνομιλίες με ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, σηματοδοτώντας μια δραματική μεταστροφή στην παραδοσιακή διπλωματική του στάση.

Ads

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Axios, οι συνομιλίες περιλαμβάνουν τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, το ισπανικό κόμμα Vox και τους Σουηδούς Δημοκράτες – κόμματα που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στη λίστα των επίσημα μποϊκοταρισμένων οργανώσεων από την ισραηλινή κυβέρνηση, λόγω του αντισημιτισμού και τών σχέσεων τους με τους νεοναζί.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις μεταξύ Ισραηλινών διπλωματών και εκπροσώπων των τριών ακροδεξιών κομμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι συναντήσεις αυτές διεξήχθησαν μυστικά , χωρίς ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.

Η διαδικασία επαναξιολόγησης των σχέσεων με τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα είχε ξεκινήσει ήδη κατά τη θητεία του προηγούμενου υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, με ιδιαίτερη έμφαση στο Αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας και το γερμανικό AfD.

Ads

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Γκιντεόν Σαάρ αποφάσισε οι επαφές να ξεκινήσουν με τη γαλλική, την ισπανική και την σουηδική ακροδεξιά.

Η νέα διπλωματική προσέγγιση περιλαμβάνει στενή συνεργασία με τις τοπικές εβραϊκές κοινότητες. Οι ισραηλινές πρεσβείες στη Μαδρίτη, το Παρίσι και τη Στοκχόλμη έχουν ήδη ενημερώσει τους επικεφαλής των εβραϊκών κοινοτήτων για την πρωτοβουλία αυτή.

Η πολιτική αυτή στροφή του Ισραήλ συμπίπτει χρονικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Στηβ Μπάνον, του ακροδεξιού πρώην συμβούλου του Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τις δηλώσεις του περί «εχθρών εντός των τειχών» αναφερόμενος στους προοδευτικούς Αμερικανοεβραίους.

«Ο μεγαλύτερος εχθρός του ισραηλινού λαού δεν είναι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ο μεγαλύτερος εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών, οι προοδευτικοί Εβραίοι δισεκατομμυριούχοι», δήλωσε ο Μπάνον προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Στην ομιλία του ο Μπάνον χαιρέτισε ναζιστικά, αλλά όπως και ο Ελον Μασκ, το αρνήθηκε.

Ο ίδιος ο Τραμπ επανειλημμένα επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ ως μέσο για την προσέλκυση Αμερικανοεβραίων ψηφοφόρων, χαρακτηρίζοντας “προδότες » όσους Εβραίους δεν τον υποστήριζαν.

Η πρωτοφανής προσέγγιση του Ισραήλ προς τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για τις επιπτώσεις που θα έχει στις εβραϊκές κοινότητες της διασποράς. Πολλές από αυτές τις κοινότητες αισθάνονται απειλούμενες από την άνοδο του εθνικιστικού χριστιανισμού στις χώρες τους, που εκφράζουν και τα ακροδεξιά κόμματα.

Η χρήση του εβραϊκού κράτους ως πιόνι για την ενίσχυση ξενοφοβικών και συνωμοσιολογικών πολιτικών κινημάτων προκαλεί έντονη ανησυχία στην παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα, παρατηρούσαν προοδευτικοί Εβραίοι παρατηρητές.