Το Ισραήλ εξαπολύει «εκτεταμένο κύμα επιθέσεων» στο νότιο Λίβανο μετά από «βαθιά» πλήγματα με ρουκέτες που αποδίδονται στη Χεζμπολάχ και είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ισραηλινός στρατιώτης.

Ads

Πλάνα από τον Λίβανο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν μια σειρά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορες πόλεις στα νότια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο κυβερνείο Ναμπατίγε, που βρίσκεται αρκετά βαθύτερα μέσα στη χώρα, συγκριτικά με τις περιοχές που στόχευε μέχρι πρότινος το Ισραήλ.

Μια γυναίκα και οι δύο γιοι της, συριακής καταγωγής, σκοτώθηκαν στην πόλη Souaneh του νότιου Λιβάνου, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης και πηγές ασφαλείας. Ένας άνδρας που η Χεζμπολάχ αναγνώρισε ως έναν από τους μαχητές της σκοτώθηκε στην Ααντσίτ.

«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές επανειλημμένα, το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα. Αλλά αν προκληθεί, θα απαντήσουμε δυναμικά», δήλωσε η εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ιλάνα Στάιν, στο Reuters.

Ads

«Η σημερινή πραγματικότητα, όπου δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί είναι εκτοπισμένοι [στο βορρά] και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είναι αφόρητη. Πρέπει να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια» πρόσθεσε.

Χθες, Τρίτη (13/2), ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ότι η έναρξη πολέμου εναντίον της οργάνωσης θα είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από το βόρειο Ισραήλ.

«Σε όσους μας απειλούν με διεύρυνση του πολέμου: αν διευρύνετε εσείς, θα το κάνουμε κι εμείς» είπε σε ομιλία του, προσθέτοντας ότι «όσοι πιστεύουν ότι η αντίσταση μπορεί να φοβάται, κάνουν μεγάλο λάθος».

Ορκίστηκε επίσης ότι η Χεζμπολάχ θα σταματήσει τα πυρά μόνο «όταν σταματήσει η επίθεση και υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Μαχητές της Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο. Οι συγκρούσεις έχουν αυξήσει τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε μεγάλο μέρος των συνόρων των 120 χιλιομέτρων, γνωστών και ως «μπλε γραμμή», από αέρος και από εδάφους από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις στο Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τη Χαμάς. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 22 αμάχων.

Περισσότεροι από 87.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον νότιο Λίβανο από τις 8 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.