Βαθαίνει το ρήγμα στο Ισραήλ ανάμεσα στους επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων και τον Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ads

Μια μέρα μετά το δημοσίευμα της Haaretz για την παρασκηνιακή αντιπαράθεση για τις ευθύνες για το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου, στρατιωτικές πηγές έσπευσαν να αφήσουν αιχμές κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού για την καθυστέρηση στην χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) μέσω διαρροών δηλώνουν την πεποίθησή τους ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου κατά της Χαμάς, που έχουν τεθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο στρατός πρέπει να ξεκινήσει την επίγεια επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, και μάλιστα αρκετά σύντομα.

Μετά από 17 ημέρες αεροπορικών επιδρομών, οι IDF δηλώνουν στην κυβέρνηση -με την επισήμανση ότι δεν μπορούν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια- ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι για μια χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Πιστεύουν, δε, ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί, ακόμη και με τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών σε στρατιώτες και εν μέσω επανειλημμένων επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ στο βορρά, αναφέρουν διαρροές που επικαλούνται οι Times of Israel.

Ads

Σε περίπτωση που ο στρατός αναγκαστεί να εστιάσει στον βορρά αντί της Γάζας, είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Οι IDF έχουν ήδη ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τα σύνορα με τον Λίβανο, αλλά οι περισσότερες δυνάμεις παραμένουν κοντά στη Γάζα ενόψει της χερσαίας επίθεσης.

Ο στρατός αναμένει από την κυβέρνηση να λάβει σύντομα μια απόφαση σχετικά με τη χερσαία επίθεση, καθώς οι δυνάμεις που σταθμεύουν στα σύνορα μπορούν να παραμείνουν σε αυξημένη ετοιμότητα μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο ρόλος των ομήρων

Όσον αφορά τους 222 επιβεβαιωμένους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις στη Λωρίδα, ο στρατός δηλώνει πως προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιχειρήσεων διάσωσης στο πλαίσιο της χερσαίας επίθεσης.

Ο στρατιωτικής πηγές εκφράζουν φόβους ότι περαιτέρω απελευθερώσεις ομήρων από τη Χαμάς θα μπορούσαν να οδηγήσουν την πολιτική ηγεσία να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή ή ακόμα και να την αφήσει ημιτελή. Το βράδυ της Παρασκευής, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες, μητέρα και κόρη, κάτι που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οδήγησε στην αναβολή της χερσαίας επίθεσης. Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο για απελευθέρωση ακόμη 50 ομήρων από τη Χαμάς.

Ωστόσο, ο στρατός πιστεύει ότι μια χερσαία επίθεση μπορεί να πιέσει ουσιαστικά τη Χαμάς ώστε να απελευθερώσει άλλους ομήρους.