Οι διαδηλωτές απαιτούν την απελευθέρωση των ομήρων, ένας υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου επέκρινε τη στρατιωτική εκστρατεία και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε δημοσίως τη λύση των δύο κρατών, απορρίπτοντας τη θέση των ΗΠΑ.

Ads

Μετά από σχεδόν 15 εβδομάδες πολέμου, οι έντονες διαιρέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ σχετικά με την πορεία προς το μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας έρχονται όλο και περισσότερο στο φως της δημοσιότητας.

Ένα μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, ένας στρατηγός που έχασε έναν γιο του στη σύγκρουση, προέτρεψε σε τηλεοπτική συνέντευξη να επιδιώξει η χώρα μια παρατεταμένη εκεχειρία με τη Χαμάς για να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους, αντίθετα με την «ολοκληρωτική νίκη» που επιδιώκει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, «σε μια ένδειξη της αυξανόμενης αγανάκτησης μερίδας του ισραηλινού κοινού για την αποτυχία της κυβέρνησης να απελευθερώσει τους ομήρους, συγγενείς και υποστηρικτές των αιχμαλώτων απέκλεισαν εν μέρει την κυκλοφορία σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο Τελ Αβίβ ».

Ads

«Ο έκτακτος κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ διχάζεται καθώς ο πόλεμος παρατείνεται », γράφει η αμερικανική εφημερίδα. Δεξιοί πολιτικοί παροτρύνουν τον στρατό να δράσει πιο επιθετικά στη Γάζα, παρότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει την οργή σε όλο τον κόσμο για το μακελειό. Την ίδια στιγμή, οι οικογένειες των ομήρων ζητούν παραχωρήσεις για να εξασφαλίσουν την επιστροφή τους.

Οι διαιρέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του στενότερου συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών, εμφανίζονται επίσης όλο και περισσότερο. Ο κ. Νετανιάχου την Πέμπτη φάνηκε να αποκλείει έναν από καιρό διακηρυγμένο στόχο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής: μια μεταπολεμική ειρηνευτική διαδικασία που θα οδηγούσε στην ίδρυση ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

«Το Ισραήλ πρέπει να έχει τον έλεγχο ασφαλείας σε όλο το έδαφος δυτικά του Ιορδάνη», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, αναφερόμενος σε μια περιοχή που περιλαμβάνει κατεχόμενα εδάφη που οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι μια μέρα θα γίνει το ανεξάρτητο κράτος τους.

«Αυτή την αλήθεια λέω στους Αμερικανούς φίλους μας, κόντρα στην προσπάθεια να μας εξαναγκάσουν σε μια πραγματικότητα που θα έθετε σε κίνδυνο το κράτος του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Παρασκευή, στην πρώτη τους συνομιλία εδώ και σχεδόν ένα μήνα, καθώς οι δύο ηγέτες διαφωνούν όλο και περισσότερο όσον αφορά τη διεξαγωγή του πολέμου και το μέλλον της Γάζας μετά το τέλος των μαχών.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε το τηλεφώνημα σε μια σύντομη ανακοίνωση, που έλεγε μόνο ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν «για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα».

Ο ισραηλινός αξιωματούχος που επέκρινε τη δίωξη του πολέμου, ο αντιστράτηγος Gadi Eisenkot, συνταξιούχος αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου, αποκάλυψε μερικές από τις επίμονες εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης εν καιρώ πολέμου.

Ο στρατηγός Eisenkot δήλωσε ότι οι ηγέτες του Ισραήλ πρέπει να καθορίσουν ένα σχέδιο για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και για το επιθυμητό αποτέλεσμά του. «Δεν ανατρέψαμε τη Χαμάς» δήλωσε ο στρατηγός Eisenkot στο Uvda, ένα ισραηλινό ειδησεογραφικό πρόγραμμα.

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι τέτοια που οι πολεμικοί στόχοι δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί».

Οι απόψεις του στρατηγού Eisenkot έχουν βαρύτητα στο Ισραήλ και λόγω του προσωπικού τιμήματος που πλήρωσε στον πόλεμο: Ο 25χρονος γιος του, αρχιλοχίας Gal Meir Eisenkot, σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε στη Γάζα τον περασμένο μήνα, όπως και ένας ανιψιός του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ωριαίας εκπομπής, φάνηκε να τάσσεται υπέρ της σύναψης συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, ακόμη και αν το Ισραήλ θα έπρεπε να αποδεχθεί μια παρατεταμένη εκεχειρία με τη Χαμάς.

Από την αρχή της σύγκρουσης, τουλάχιστον 25 όμηροι έχουν σκοτωθεί σε αιχμαλωσία, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός σε μια αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης. Τον Δεκέμβριο, στρατιώτες αναγνώρισαν λανθασμένα τρεις ομήρους ως μαχητές της Χαμάς και τους πυροβόλησαν θανάσιμα.

«Καθώς η εσωτερική συζήτηση του Ισραήλ δυναμώνει, μια σειρά από παγκόσμιους ηγέτες έχουν σημάνει αυξανόμενο συναγερμό για τα δεινά των αμάχων στη Γάζα και τον απολογισμό των νεκρών εκεί, ο οποίος ξεπερνά πλέον τους 24.000, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας », γράφουν οι New York Times.

«Κορυφαίος αξιωματούχος της Unicef, του ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά, ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι οι συνθήκες που επικρατούν εκεί είναι “από τις πιο φρικτές” που έχει δει ποτέ, περιγράφοντας βαριά τραυματισμένα παιδιά που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις υπό επικίνδυνες συνθήκες.

“Η Unicef έχει περιγράψει τη Λωρίδα της Γάζας ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί”, δήλωσε ο αξιωματούχος Τεντ Τσάιμπεν, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού. “Έχουμε πει ότι πρόκειται για έναν πόλεμο κατά των παιδιών. Αλλά αυτές οι αλήθειες δεν φαίνεται να περνούν’’».