Με την ισραηλινή πολεμική μηχανή να προσθέτει νέους νεκρούς στην μακάβρια «λίστα» του ασταμάτητου μακελειού στην Γάζα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δείχνει να βάζει «τέλος» στην αμερικανική εκδοχή του χθεσινού τηλεφωνήματος με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σε ό,τι αφορά στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ads

Το Σάββατο, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 165 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 280 τραυματίστηκαν στη Γάζα μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι θανατηφόρες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να πέφτουν «βροχή» στη Γάζα, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στην Χαν Γιουνίς και κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ.

Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται και σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου 369 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Ads

Συνολικά και μέχρι το Σαββατο, τουλάχιστον 24.927 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 62.388 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Παλαιστινιακή Αρχή: Είναι καιρός οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δηλώνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα και ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, επισημαίνοντας τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που προωθούν το καθεστώς του Παλαιστίνιου παρατηρητή στον ΟΗΕ.

Ο Νετανιάχου απορρίπτει τις δηλώσεις του Μπάιντεν για τη λύση των δύο κρατών

Μια δήλωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που μετέδωσε το Reuters, φαίνεται να σηματοδοτεί μια ρήξη με τα σχόλια που έκανε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

«Ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Μπάιντεν, επανέλαβε ότι μετά την καταστροφή της Χαμάς, το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι δεν θα αποτελεί πλέον απειλή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες, ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου, οι λεπτομέρειες της οποίας διευκρινίστηκαν μόνο αόριστα από τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ήταν αντίθετος σε «όλες τις λύσεις δύο κρατών».

Μια ανάρτηση Χ του Νετανιάχου το Σάββατο, στην οποία αναφέρει ότι «δεν θα συμβιβαστεί με τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά της Ιορδανίας», φαίνεται να επιβεβαιώνει την απόρριψη ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Δεν θα συμβιβαστώ με τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά της Ιορδανίας – και αυτό είναι αντίθετο με ένα παλαιστινιακό κράτος» γράφει ο Νετανιάχου.