Νέες απελευθερώσεις ομήρων από τη Χαμάς και παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές αναμένονται σήμερα, Σάββατο (25/11) τη δεύτερη ημέρα της ανακωχής έπειτα από επτά εβδομάδες συνεχών βομβαρδισμών και καταστροφών.

Ads

Χθες Παρασκευή, 24/11, οι πρώτοι 24 όμηροι που άφησε ελεύθερους η Χαμάς, 13 υπήκοοι Ισραήλ, 10 από την Ταϊλάνδη και ένας από τις Φιλιππίνες, έφθασαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, ενώ 39 παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά, φυλακισμένοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης επέστρεψαν σπίτια τους, μέσα σε πανηγυρισμούς.

Η Farida Nijim, μία από τις Παλαιστίνιες που απελευθερώθηκαν, μίλησε στο Al Jazeera για τις συνθήκες που υφίστανται οι κρατούμενες στις ισραηλινές φυλακές

Είπε ότι οι κρατούμενοι δεν είχαν καθαρό πόσιμο νερό ή αρκετό φαγητό.

Ads

https://www.youtube.com/watch?v=KFZFzWavGuQ

“Υποφέραμε πολύ στις φυλακές”, δήλωσε η Nijim, η οποία κατάγεται από τη Ναμπλούς. “Μας έχουν ταπεινώσει κατά την επιστροφή μας. Μας συμπεριφέρονταν πάντα με πολύ άσχημο τρόπο”, πρόσθεσε.

Η Nijim δήλωσε ωστόσο ότι είναι “πολύ χαρούμενη” που αφέθηκε ελεύθερη.

“Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους στη Γάζα για την αντίστασή τους και μακάρι ο Θεός να τους ευλογήσει με υπομονή”.

Νοσοκομειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν την Παρασκευή φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη λάβει τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα Σάββατο.

Η τετραήμερη ανακωχή εξασφαλίστηκε την περασμένη Τετάρτη 22/11, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου η συμφωνία που κλείστηκε προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα 150 παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών.

https://www.youtube.com/watch?v=fv_EP-ewW4Q