Ο διαμεσολαβητής του Κατάρ ανέφερε ότι τουλάχιστον 13 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων και με διπλή υπηκοότητα, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκαν από την Χαμάς, ενώ τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές αναμένεται επίσης να απελευθερωθούν ως μέρος της συμφωνίας εκεχειρίας, που περιλαμβάνει και τετραήμερη παύση πυρός.

 

Ads

Ο Eli Bin, γενικός διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ «Magen David Adom» δήλωσε στο Army Radio ότι μίλησε με την αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού που επιβλέπει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Είπε ότι του είπαν ότι μια αρχική αξιολόγηση έδειξε ότι οι αιχμάλωτοι ήταν καλά στην υγεία τους.

Οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που απελευθερώθηκαν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Ισραήλ αφού μεταφέρθηκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα.

Ads

Στο μεταξύ, μετά από επτά εβδομάδες πολέμου, οι Παλαιστίνιοι στη βομβαρδισμένη Γάζα υποδέχονται την πρώτη εκεχειρία με ανάμεικτα συναισθήματα.

Το Ισραήλ εμποδίζει την επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα, καθώς οι εκτοπισμένες οικογένειες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την παύση των μαχών για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο, το Ισραήλ προειδοποίησε τους εκτοπισμένους ότι δεν θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Βίντεο που περιήλθαν στην κατοχή του Al Jazeera δείχνουν Παλαιστίνιους να επιστρέφουν στα σπίτια τους στην Beit Lahiya στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, παρά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι πρόκειται για ζώνη μάχης.

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι φέρονται να έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό και 11 να έχουν τραυματιστεί, καθώς επιχείρησαν το ταξίδι προς τη βόρεια Γάζα.