Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε επίσημα στη Λωρίδα της Γάζας, στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μετά από επτά εβδομάδες πολέμου του Ισραήλ και τουλάχιστον 14.800 νεκρούς από τις 7 Οκτωβρίου. Στο Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς ανέρχεται σε περίπου 1.200.

Ads

Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και 13 αιχμάλωτοι της Χαμάς αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες, ενώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια περνούν επίσης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, ο οποίος βρίσκεται στην Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, επιβεβαίωσε ότι η εκεχειρία έχει ξεκινήσει και οι επιθέσεις έχουν σταματήσει. Προηγήθηκε μια νύχτα σφοδρών αεροπορικών επιδρομών από το Ισραήλ. «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας σχετικής ηρεμίας, που σταδιακά γίνεται όλο και πιο ορατή καθώς σταματούν πλήρως τα μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Μαχμούντ.

«Αλλά, οι ώρες πριν από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας ήταν οι πιο αιματηρές για τους Παλαιστίνιους που ζουν στα βόρεια μέρη, την πόλη της Γάζας, και μέχρι τα νότια μέρη – τις ασφαλείς περιοχές που ορίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό για να μετακινηθούν οι άνθρωποι για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς στην βόρεια», πρόσθεσε.

Ads

Δεκεπάντε λεπτά μετά την έναρξη της εκεχειρίας, ήχησαν οι σειρήνες στις περιοχές Κισουφίμ και Αϊν Χασλόσα στο νότιο Ισραήλ, που βρίσκονται κοντά στην Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Αν όντως εκτοξεύτηκαν βλήματα, είναι η πρώτη παραβίαση της εκεχειρίας, σχολιάζουν.

Τις τελευταίες ώρες, δεν υπήρξαν αναφορές για ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ή βομβαρδισμούς πυροβολικού, ούτε για επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου δεν αναφέρονται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο ισραηλινός στρατός αναμένεται ότι θα σεβαστούν αυτή την εκεχειρία.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Η ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ημερών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Η «ανθρωπιστική παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, καταγράφεται την 49η ημέρα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων –13 γυναικών και παιδιών– αναμένονται περί τις 16:00.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι–επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.