Η κυβέρνηση του Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν τελικά σε τετραήμερη παύση των μαχών, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, ενώ συμφωνήθηκε και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

Ads

Αξιωματούχοι από το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις μυστικές διαπραγματεύσεις, καθώς και από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Χαμάς έλεγαν εδώ και ημέρες ότι επίκειται συμφωνία.

Η Χαμάς πιστεύεται ότι κρατάει περισσότερους από 200 ομήρους, τους οποίους πήρε όταν οι μαχητές της εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται ότι 50 γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών.

Ads

Για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται, η παύση θα παρατείνεται κατά μία ακόμη ημέρα, πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων σε αντάλλαγμα.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύεται να επιστρέψει όλους τους ομήρους στην πατρίδα τους. Απόψε, ενέκρινε την προτεινόμενη συμφωνία ως ένα πρώτο στάδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε η ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις που ήταν κλειστές για τον Τύπο.

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Η συμφωνία εκεχειρίας θα επιτρέψει επίσης την είσοδο στη Γάζα εκατοντάδων φορτηγών με ανθρωπιστική, ιατρική και καύσιμη βοήθεια, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή οργάνωση.

Το Ισραήλ είχε δεσμευτεί να μην επιτεθεί ή να μην συλλάβει κανέναν σε όλα τα τμήματα της Γάζας κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας, πρόσθεσε.

https://www.youtube.com/watch?v=fxdgv3bW7lY

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι χαιρετίζει τη συμφωνία. «Η σημερινή συμφωνία θα πρέπει να φέρει στην πατρίδα επιπλέον Αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω μέχρι να απελευθερωθούν όλοι», ανέφερε σε δήλωσή του.

Τρεις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ένα τρίχρονο κορίτσι, οι γονείς του οποίου ήταν μεταξύ των νεκρών κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αναμένεται να είναι μεταξύ των ομήρων που θα απελευθερωθούν, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Εκτός από τους Ισραηλινούς πολίτες, περισσότεροι από τους μισούς ομήρους είχαν ξένη και διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Χιλή, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πρώτη απελευθέρωση των ομήρων αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη. Η εφαρμογή της συμφωνίας πρέπει να περιμένει 24 ώρες για να δοθεί η ευκαιρία στους Ισραηλινούς πολίτες να ζητήσουν από το Ανώτατο Δικαστήριο να εμποδίσει την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Ο Qadura Fares, επικεφαλής της Επιτροπής για τις υποθέσεις των κρατουμένων στην Παλαιστινιακή Αρχή με έδρα τη Ραμάλα, δήλωσε στο Reuters ότι μεταξύ των περισσότερων από 7.800 Παλαιστινίων που φυλακίζονται από το Ισραήλ βρίσκονται περίπου 85 γυναίκες και 350 ανήλικοι. Οι περισσότεροι κρατούνταν χωρίς κατηγορίες ή για περιστατικά όπως το να πετούν πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες και όχι για την εξαπόλυση μαχητικών επιθέσεων, είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=Fr8A1pirluU

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία σε έναν πόλεμο κατά τον οποίο οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει εκτάσεις της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, έχουν σκοτώσει 13.300 ανθρώπους, ανάμεσά τους παιδιά, στον πυκνοκατοικημένο θύλακα και έχουν αφήσει άστεγους περίπου τα δύο τρίτα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας.

Ο Νετανιάχου βέβαια δήλωσε ότι η ευρύτερη αποστολή του Ισραήλ θα παραμείνει αμετάβλητη.

«Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Να καταστρέψουμε τη Χαμάς, να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας και να διασφαλίσουμε ότι καμία οντότητα στη Γάζα δεν θα μπορεί να απειλήσει το Ισραήλ», είπε σε ηχογραφημένο μήνυμα κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης.

Η Χαμάς ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Καθώς ανακοινώνουμε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, επιβεβαιώνουμε ότι τα δάχτυλά μας παραμένουν στη σκανδάλη και οι νικητές μαχητές μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή για να υπερασπιστούν το λαό μας και να νικήσουν την κατοχή».

Στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τους Παλαιστίνιους που θα απελευθερώσει το Ισραήλ

Το Ισραήλ παρουσίασε σήμερα λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 50 από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τους 150 τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε σε δήλωση.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία για την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα», αναφέρει ακόμη με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την βοήθεια που παρείχαν.