Ένα νέο νόμο ψήφισε η Ισπανία, σύμφωνα με τον οποίο θα χορηγείται η ισπανική υπηκοότητα στα εγγόνια των ανθρώπων που εξορίστηκαν κατά τη δικτατορία του Φράνκο.

Ads

Μάλιστα, δικηγόροι και προξενεία στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική δηλώνουν ότι έχουν κατακλυστεί από ερωτήσεις ενδιαφερόμενων, μετά την ψήφιση του νόμου περί δημοκρατικής μνήμης, ο οποίος επιδιώκει «να διευθετήσει το χρέος της Ισπανικής Δημοκρατίας στο παρελθόν της».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 700 χιλιάδες άτομα θα μπορούσαν να λάβουν την ιθαγένεια, βάσει του νόμου, ο οποίος πέρασε από την Άνω Βουλή στις 5 Οκτωβρίου και τέθηκε σε ισχύ στις 21 του μήνα.

Ο συγκεκριμένος νόμος προχωρά μάλιστα πολύ περισσότερο από έναν αντίστοιχο του 2007, ο οποίος προσέφερε υπηκοότητα σε ορισμένους απόγονους Ισπανών εξόριστων, με περίπου 70.000 λατινοαμερικανούς να γίνονται τότε Ισπανοί πολίτες.

Ads

Σύμφωνα με την Monica Fernandez Alvarez, μια δικηγόρο από την Αργεντινή, με έδρα τη Μαδρίτη, η νομοθεσία που ψηφίστηκε δίνει το δικαίωμα σε κάθε απόγονο Ισπανών μεταναστών που γεννήθηκε πριν το 1985, να λάβει την Ισπανική ιθαγένεια. Παλαιότερα, τα παιδιά εξόριστων που είχαν αλλάξει ή είχαν παραιτηθεί από την ισπανική υπηκοότητα, δεν είχαν δικαίωμα να την διεκδικήσουν ξανά.

Ο νόμος καλύπτει επίσης τους απογόνους των γυναικών που έχασαν την υπηκοότητά τους επειδή παντρεύτηκαν μη Ισπανούς. Σύμφωνα με τη δικηγόρο, ακόμα και Αργεντινοί που ζουν παράνομα στην Ισπανία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, με τη διαδικασία να αναμένεται να διαρκέσει όχι περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι αιτούντες θα πρέπει αποδείξουν την καταγωγή τους, όπως επίσης και ότι οι πρόγονοί τους εκδιώχθηκαν. Σύμφωνα με τον νόμο, θύμα διώξεων από τον Φράνκο αποτελεί «όποιος υπέστη σωματική, ηθική ή ψυχολογική βλάβη, οικονομική ζημιά ή απώλεια θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Όπως σημειώνει ο Guardian, μεταξύ του τέλους του εμφυλίου πολέμου το 1939 και της έγκρισης του δημοκρατικού συντάγματος το 1978, περίπου 2 εκατομμύρια Ισπανοί εγκατέλειψαν το καθεστώς.

Η Ισπανία είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της. Το 2015, προσέφερε την υπηκοότητα στους απόγονους των Σεφαραδίτων Εβραίων που εκδιώχθηκαν με το διάταγμα του 1492. Ο νόμος δεν απαιτούσε από τους αιτούντες να είναι Εβραίοι ή να ζουν στην Ισπανία, ωστόσο η διαδικασία ήταν μακρά, περίπλοκη και δαπανηρή, απαιτώντας από αυτούς να επισκεφθούν τη χώρα, να δώσει εξετάσεις στην Ισπανική γλώσσα και τον ισπανικό πολιτισμό και να αποδείξει την σεφαραδίτικη κληρονομιά του.

Ο νέος νόμος ωστόσο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προσφέρει σε λατινοαμερικανούς και ανθρώπους από την Κεντρική Αμερική έναν τρόπο να ξεφύγουν από τη βία και τη φτώχεια, ερχόμενοι στην Ισπανία.