Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη αναμένεται να κυριαρχήσουν στο σημερινό Eurogroup που συνέρχεται στις Βρυξέλλες. Επίσης, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Επιτροπή.

Ads

Το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο». «Καμία σημαντική καθυστέρηση» δεν υπάρχει προς το παρόν στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, είχε επισημάνει ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που αναφέρονται σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, προσέθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», κατέληξε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Την Τρίτη οι αποφάσεις για Ισπανία και Πορτογαλία

Ads

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δήλωσε πως οι αποφάσεις για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Ecofin.

Το σημερινό Eurogroup θα συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στις δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου, λόγω της παραβίασης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο, αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Ecofin, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν σήμερα και οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ιρλανδία, μετά την 5η μετα-μνημονιακή αξιολόγηση της πορείας της χώρας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν τέλος, για όλες τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στη Βρετανία.