Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν επίσημα πως θα αναγνωρίσουν τις επόμενες ημέρες το κράτος της Παλαιστίνης, εν μέσω της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και τους χιλιάδες νεκρούς.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Στη μέση ενός πολέμου, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το μόνο πράγμα που μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές σπίτι τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους: δύο κράτη που μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει κι αυτή το παλαιστινιακό κράτος, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, προσθέτοντας ότι αναμένει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ads

«Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη».

«Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Η Ιρλανδία είχε αναγγείλει στις αρχές Απριλίου πως ετοιμαζόταν για την κίνηση αυτήν και την περασμένη εβδομάδα κατέστησε σαφές πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εντός Μαΐου.

Επίσης, και η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Τον Μάρτιο, ο κ. Σάντσεθ έδινε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν τη βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.

Πριν από την ανακοίνωση, περίπου 143 από τα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνώριζαν παλαιστινιακό κράτος.

Ισραήλ: Ανακαλεί τους πρεσβευτές σε Ιρλανδία και Νορβηγία

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου επίσημα το παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Νωρίτερα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Γάζα: Χιλιάδες νεκροί και πάνω από 1. εκατ. πεινασμένοι

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων, που προκάλεσαν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,1 εκατ. άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακο είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα πείνας». Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η διανομή τροφίμων στη Ράφα «εξαιτίας της έλλειψης προμηθειών και της ανασφάλειας».

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως η «εσκεμμένη πρόκληση λιμού αμάχων», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία».

Ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων του Ισμαήλ Χανίγια και του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της στη Γάζα, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο του αιτήματος να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.