Εν μέσω της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία ετοιμάζονται σήμερα να αναγνωρίσουν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Νωρίτερα, πηγή που έχει γνώση του θέματος είχε δηλώσει στο Reuters ότι και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πρόκειται να αναγνωρίσει εντός της ημέρας το κράτος της Παλαιστίνης, διευκρινίζοντας ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 08:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας).

Η Ιρλανδία είχε αναγγείλει στις αρχές Απριλίου πως ετοιμαζόταν για την κίνηση αυτήν και την περασμένη εβδομάδα κατέστησε σαφές πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εντός Μαΐου.

Ads

Προβλέπεται να παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου ηγετών της κυβέρνησης του κράτους-μέλους της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Ιρλανδού πρωθυπουργού Σάιμον Χάρις, στις 08.00 (τοπική ώρα· 10.00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέντευξη αυτή η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα ανακοινώσει την απόφασή της να προχωρήσει στην αναγνώριση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιρλανδικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης RTÉ και της εφημερίδας Irish Times.

Την ίδια ώρα αναμένεται να πάρει τον λόγο στο κοινοβούλιο της Ισπανίας ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ο Σάντσεθ είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη την ημερομηνία της αναγνώρισης παλαιστινιακόυ κράτους από τη Μαδρίτη.

Τον Μάρτιο, ο κ. Σάντσεθ έδινε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν τη βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων, που προκάλεσαν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,1 εκατ. άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακο είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα πείνας». Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η διανομή τροφίμων στη Ράφα «εξαιτίας της έλλειψης προμηθειών και της ανασφάλειας».

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως η «εσκεμμένη πρόκληση λιμού αμάχων», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία».

Ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων του Ισμαήλ Χανίγια και του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της στη Γάζα, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο του αιτήματος να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.