Μετασεισμός μεγέθους 6,2 μονάδων της κλίμακας Richter σημειώθηκε σήμερα στο κέντρο της Χιλής, δυο μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Richter που προκάλεσε περισσότερους από 700 νεκρούς και σημαντικές υλικές καταστροφές στην λατινοαμερικανική αυτή χώρα.

Ads

Το επίκεντρο της νέας δόνησης εντοπίζεται σε εστιακό βάθος 35 χλμ και σε απόσταση 109 χλμ βορειοανατολικά της πόλεως της Τάλκα. Πρόκειται για τον δεύτερο μετασεισμό που σημειώνεται την ίδια ημέρα κοντά στην Τάλκα. Δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις άνω των 5 μονάδων της κλίμακας Richter έχουν σημειωθεί μετά τον κύριο σεισμό, με σημαντικότερη μετασεισμική δόνηση ήταν 6,9 βαθμών Richter και σημειώθηκε μόλις μία ώρα μετά τον κύριο σεισμό.Οι 90 περίπου μετασεισμοί που έπληξαν τη χώρα, τις επόμενες είκοσι τέσσερις ώρες, κατέστησαν τις επιχειρήσεις διάσωσης εξαιρετικά δυσχερείς.

Στο μεταξύ, απαγόρευση κυκλοφορίας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από χθες στο βράδυ στην Κονσεψιόν, δεύτερη σε μέγεθος πόλη στη Χιλή, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό του Σαββάτου, και η οποία υπήρξε θέατρο λεηλασιών και αναρχίας μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, μεταδίδουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που αποφασίσθηκε από τις τοπικές στρατιωτικές αρχές, άρχισε να εφαρμόζεται από τις 21.00, τοπική ώρα (02.00, ώρα Ελλάδος) και θα διαρκέσει έως τις 06.00 (11.00, ώρα Ελλάδος), ανακοινώθηκε στον πληθυσμό από μεγάφωνα. Όποιες θα βρίσκεται κατά τη χρονική περίοδο αυτή αδικαιολόγητα στους δρόμους θα συλλαμβάνεται, θα παραδίδεται στην αστυνομία και θα κρατείται, ανακοινώθηκε από τις αρχές. Η απαγόρευση φαίνεται να τηρείται αυστηρά στο κέντρο της πόλης λίγο μετά την έναρξή της, με πολυπληθή παρουσία στρατιωτών, μεταδίδουν τα μέσα.

Ads

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Χιλής Sebastian Pinera, αναφέρθηκε χθες στην «περίπλοκη κατάσταση» που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας τάξης μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα και η οποία απαιτεί την επέμβαση του στρατού για να επιβοηθηθούν οι επιχειρήσεις για παροχή βοήθεια στους πληγέντες. «Με μία καταστροφή τέτοιου μεγέθους, χωρίς νερό και ηλεκτρικό, ο πληθυσμός αγωνιά δικαιολογημένα και η έννοια της δημόσιας τάξης χάνεται», δήλωσε ο Pinera, προσθέτοντας ότι «Για τον λόγο τούτο, θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις υποδομές και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι προετοιμασμένες για να συμβάλλουν σε περιόδους κρίσης και καταστροφών».

«Πολλοί δήμαρχοι μου έχουν επισημάνει πως απόψε πρόκειται να αντιμετωπίσουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση στο επίπεδο της δημόσιας τάξης, ιδίως στην Κονσεψιόν», τόνισε ο Pinera αναφορικά με τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη στη Χιλή (που αριθμεί 500.000 κατοίκους) και αποτελεί τη δεινότερα πληγείσα περιοχή από το σεισμό, που άφησε 708 νεκρούς και 2 εκατ. πληγέντες.

Διαβάστε ακόμα:

Στα 708 τα θύματα του φονικού σεισμού
Τουλάχιστον 147 οι νεκροί από το σεισμό 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή