Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνει έκκληση στη Ρωσία για «ηρεμία», εκφράζοντας την επιθυμία της Άγκυρας να πέσουν οι τόνοι στην ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ των δύο χωρών μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Ads

Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα για τη στάση που θα τηρήσει στο εξής η Ρωσία στη Συρία. Όποιος απειλεί τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία πρέπει να καταστρέφεται αμέσως, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αν και ζήτησε «ηρεμία» από τη Ρωσία, σημείωσε πως η υπομονή της Άγκυρας δεν είναι ανεξάντλητη. Σχετικά με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ δήλωσε πως η ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων έγινε κατόπιν αύξησης της απειλής για την ασφάλεια.

Σημειώνεται πως η Τουρκία, μετά την οργισμένη αντίδραση του Ιράκ και τις επαφές που είχε με την κυβέρνηση στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε την «αναδιοργάνωση» των δυνάμεών της στις βόρειες ιρακινές περιοχές.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε, η «αναδιοργάνωση» αφορά στις δυνάμεις στο στρατόπεδο Μπασίκα, κοντά στην πόλη Μοσούλη. Η συμφωνία Άγκυρας – Βαγδάτης περιλαμβάνει ακόμη την εμβάθυνση της συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας.